23 d’agost 2007

L’estàtua d’un esquiador

L’altre dia vaig quedar amb un amic davant de l’Escola de Música de Puigcerdà. Mentre estava fent temps esperant-lo, van passar unes senyores i es van quedar mirant l’estàtua d’Ortega Monasterio que hi ha al jardí del davant de l’Escola. Les senyores, tot intrigades van dir:

- Mira, una estàtua d’un esquiador.

- Sí, però fixa-t’hi, porta guitarra!

Suposo que si haguessin reparat en el fet que, a sobre, portava uniforme de militar, l’estranyesa encara hauria estat major. És cert que hi ha un cartell explicatiu, però es troba dins del jardí i quan l’Escola roman tancada, no s’hi pot accedir. A més, és de costat, cosa que no facilita la seva lectura des de la vorera.

És un dels problemes que tenim a Puigcerdà: manca senyalització de les coses. Tampoc és que en tinguem tantes i tantes. Entre les que la història no ha conservat (llegiu els anarquistes i la guerra civil) i el que s’ha destruït posteriorment, no estem precisament ben dotats, patrimonialment parlant.

Però el que tenim, ho podríem senyalitzar una mica millor. Per exemple, l’element més visible de la Vila, el campanar, no té cap explicació del seu origen enlloc. Clar, després sents unes rucades que esparveren, com que es tracta de “les torres de les antigues muralles”.

Tampoc hi ha cap explicació sobre l’església de sant Domènec, ni de la capella de Gràcia, ni del Claustre, ni del monòlit dels caiguts defensant Puigcerdà de la plaça dels Herois, ni la plaça porxada (Cabrinetty) i la senyalètica de l’estany es troba tan malmesa que és com si no hi fos.

A Llívia, per exemple, han posat una sèrie de punts d’informació sobre la història de la Vila i els elements més destacats. A més, no només són força visibles, sinó que els textos estan en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

Tampoc tenim una cosa que a Bellver fa força anys que funciona: guies que fan recorreguts històrics pel barri vell de la població, tot explicant la seva història. No podríem fer quelcom de semblant? Vull dir que si a Bellver ho poden fer, nosaltres que som més i tenim més pressupost, no podríem tirar endavant una iniciativa semblant.

Després no ens estranyi que la gent no sàpiga res de Puigcerdà i que diguin les bestieses més grosses que els passen pel cap: que les bigues del carrer Major les van posar perquè queien les cases, que si l’estany és natural, etc.

Per cert, tornant al tema de l’estàtua de l’Ortega Monasterio, no és una mica trist que l’única estàtua que tenim ara com ara a Puigcerdà sigui la d’un senyor vestit de militar franquista?

Jo posats a tenir una estàtua d’un militar, em quedo amb el general Cabrinetty, que va alliberar la Vila del setge carlí. Si no fos per ell, que va aparèixer in extremis, hi hauria hagut una bona carnisseria.

I què se n’ha fet del bust del cònsul German Schierbeck que hi havia a l’estany? Aquest senyor va fer possible el meravellós parc del qual avui dia gaudim. Potser que li donéssim les gràcies, no?

2 Comments:

At 10:00 p. m., Blogger Meister said...

Puigcerdà és el típic poble amb una història llarga però sense patrimoni. El típic poble català on s'ha maltractat i trepitjat el passat per fer quatre duros... com sempre.

Segurament la iniciativa de penjar explicacions dels llocs més emblemàtics de la vila es podria fer, però sembla que no hi ha pressupost, ni un duro a l'ajuntament. I és clar, val més tapar forats a la residència que posar cartellets pels pixapins, suposo.

Pel que fa a l'escultura de l'Ortega Monasterio, crec que no la van ni pagar o, si més no, hi té alguna cosa a veure la família. Últimament han arribat a l'ajuntament propostes d'exposicions d'escultura gratuïta pel poble (alguna cosa semblant es va fer a Llívia) amb la diferència que se n'exigia la compra d'una a l'ajuntament... Una vergonya, és clar.

També volia comentar-te la història de l'estàtua del General Cabrinetty... Durant els bombardejos de la guerra va ser destruida. El meu avi, descansi en pau, va veure el cap de bronze de l'escultura entre les ruïnes d'un edifici adjacent a l'ajuntament, any 1938 aprox. Mai més se n'ha sabut res més. I pel que fa al bust del cònsul... desaparegut, trencat o robat.

Som realment genials en aquest poble nostre!

Salut!

 
At 12:20 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Home, no hi ha un duro, no hi ha un duro... ara volen fer un nou recinte poliesportiu i l'Ajuntament està decidit a demanar un crèdit d'un porró de milions. Per segons què sí que hi ha diners. Que consti que no tinc res en contra, però recentment ja s'han gastat un munt de calés en el nou gimnàs, per no parlar de la residència esportiva, amb l'excusa de la promoció de Puigcerdà.

I per altres iniciatives de promoció, com el Museu, no hi ha calés. Ja, segur.

L'estàtua d'Ortega Monasterio la van donar gratuïtament a l'Ajuntament.

I sí, som "genials": convertim en patrimoni en pols. Ens haurien de donar el premi Nobel de Química.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home