20 d’agost 2007

Piquets versus policies

Fa uns dies que un amic meu ha estat fent turisme a Roses, a l’Alt Empordà, lloc turístic per excel·lència de la Costa Brava. Li vaig demanar que s’hi fixés en com funciona el turisme allà i quan va tornar ho vam estar comentant extensament. La veritat és que la Cerdanya ha d’aprendre molt de llocs com Roses. Però no ens avancem i anem per pams.

En primer lloc, una de les coses que sobta és que està tot força net. A més a més, tot i la irregular planta urbanística de Roses i la gran afluència de vehicles, en general s’hi pot circular força bé. El motiu? Doncs hi ha un munt de policies municipals posant multes als vehicles mal estacionats o a aquells que obstaculitzen el tràfic.

Em comentava que va veure com s’enduia la grua un vehicle mal estacionat en poc menys de dos minuts. Vaja, que no val a badar i deixar el cotxe en qualsevol lloc mentre es va a comprar el diari, perquè quan tornes ja te l’han retirat i has de pagar.

Molts cops he sentit que a Puigcerdà no es pot fer una cosa així perquè és una zona molt turística i espantaríem el turisme. I a Roses no s’espanta el turisme? Doncs sembla que no! I a més la gent està força agraïda de poder circular bé i sense cap entrebanc.

En comparació, què hem fet a Puigcerdà? Deixar la policia municipal per a tasques menors i posar piquets pertot arreu –que, per cert, costen una fortuna-, amb voreres cantelludes per tal que els cotxes no s’hi pugin i que són un perill per als vianants.

No fóra millor deixar-se de tantes tonteries i fer servir la policia municipal? Una temporadeta posant multes i veureu com s’acaben els problemes d’incivisme a la Vila. És clar que, si el policia posa la multa i després la hi retiren perquè sí, evidentment no podem pretendre seriosament que el sistema funcioni.

Un altre tema que li va sobtar al meu amic és que tenen un senyor museu en molt bones condicions, amb una gran botiga que serveix per a finançar el seu manteniment i fins i tot campanyes d’excavacions arqueològiques. Vaja, igualet que aquí, no trobeu?

A més a més, el museu té un Patronat que rep importants donacions econòmiques, tant públiques com privades que permeten que la cosa funcioni prou bé, amb àrees especialitzades i un munt d’activitats organitzades.

La temporada turística a Roses comença al juny i s’acaba al setembre (quatre mesos!) i els hotels estan força plens. D’acord, Roses té platja, però no tothom vol anar a la platja. Hi ha molta gent que prefereix la muntanya.

Fa quinze anys les coses no somreien tant a la ciutat de Roses. La seva situació era força precària i patia la crisi de moltes poblacions de la Costa Brava. Actualment, dóna enveja. Potser que copiem allò que funciona i ens deixem de llençar tontament els diners en coses que no serveixen per res.

Cal promocionar la Vila turísticament i per tant cal una política seriosa de promoció, amb un Patronat Turístic que funcioni i amb tècnics especialitzats. No pot ser que l’àrea de Promoció de la Vila tingui un pressupost que bàsicament cobreixi les festes i uns quants fulletons.

Si realment volem viure del turisme, potser que hi posem diners i ganes, en comptes d’anar fent la viu-viu. Pensem que el que ofereix Puigcerdà ho tenen cada cop més poblacions. És més, el principal actiu: el paisatge i la tranquil·litat han passat a la història. Amb edificacions pertot arreu i col·lapses durant la temporada turística, no tenim res que oferir que no tinguin moltes altres destinacions de muntanya.

De debò, ja sé que sóc força repetitiu en aquest tema, però és que quan veig com de ben muntat que ho tenen altres poblacions em pregunto si no ens estem malvenent el patrimoni. Ja que la gent ve igualment, potser que tractem de treure més rendiment econòmic, no trobeu?

5 Comments:

At 12:56 p. m., Anonymous Anònim said...

Totalment d'acord en gairebé tot. En el tema de la policia, no es que facin tasques menors, es que els efectius son mínims i no dona per fer tot. Peró si l'ajuntament no els hi dona ni arma, quina confiança en te el consistori a la policia. Em sembla que hi te mes confiança la ciutadania que el propi ajuntament.

 
At 10:09 p. m., Blogger Meister said...

El problema de posar multes és que si emprenyes al personal d'aquí, que és sens dubte el més incivilitzat de tot el personal que habita a la vila, és que perds votants...

Per tant, la recepta està clara: no emprenyis als votants amb el cotxe i guanya les eleccions.

I a tot arreu s'aplica, fins i tot a Roses on el 90% dels cotxes multats són de fora (per cert, si no se'ls emporta la grua, no paguen la multa).

Tot i això, hi ha previst un pla de xoc contra l'incivisme aparcamentil a Puigcerdà amb fortes mesures disuasories, no només piquets que costen una fortuna (més que res perquè ja no hi ha diners per comprar piquets). I la policia local no pot portar armes ofensives per llei.

 
At 1:29 p. m., Anonymous Anònim said...

Aquesta es l'única policia local de Catalunya que no porta arma. A veure si ens informem.

 
At 1:43 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

No era el tema del post, però ja que l'heu tret...

A veure, no sóc policia ni sóc cap expert en el tema i per tant la meva opinió no és gaire qualificada, però: és realment tan important portar arma? No sé si és l'únic lloc de Catalunya on no porten, ja dic que no hi entenc, però si és el cas, a què obeeix aquesta anomalia? No és una mica estrany?

D'altra banda, també em consta que en alguns països la policia no sol portar armes en condicions normals. Clar que som al país que som i no en altres indrets.

Sí que conec l'opinió d'un exregidor de Governació que deia que no volia tenir sobre la seva consciència una possible mort causada per un agent de la policia local. Em sembla una opinió respectable, és clar, però si fos una actitud generalitzada, cap policia portaria arma enlloc i em temo que la seguretat cauria en picat.

En tot cas, és Puigcerdà un lloc prou conflictiu com per que sigui necessari que la policia porti arma? Què opineu?

 
At 7:30 p. m., Anonymous Anònim said...

algu sap que passaria si s´he li dona una arma a un policia local amb antecedents policials? a puigcerda´aquest any h´hi habia un no se si encara hi es. tindriem que començar per mirar a qui contractem no?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home