17 d’agost 2007

Els búnkers de Martinet

Fa uns mesos, comentava en aquest bloc que s’havia inaugurat una mena de parc temàtic basat en els búnkers de la línia P de fortificació pirinenca a Martinet. Fa poc vaig poder anar-los a veure en una jornada de portes obertes.

La visita comença al punt d’informació que hi ha al paratge del Cabiscol, on estava l’antiga piscifactoria, al començament de la carretera que va a Bastanist i Estana, a mà dreta. Allà hi trobareu un punt d’informació on podreu veure tres documentals: un sobre el context històric de la I i la II Guerra Mundials, un altre sobre la construcció de la línia P i un altre amb testimonis vius de Martinet i de Músser que van veure com es construïen els búnkers.

Al punt d’informació també hi ha una botigueta on podreu adquirir material divers. Des d’allà, si feu la visita guiada, us donaran un casc i un frontal amb llum per poder visitar els búnkers. Concretament, se’n visiten dos: un complex de búnkers interconnectats per galeries, una mica claustrofòbic però realment interessant i un búnker d’antiaeris amb una bateria de l’època, donada pel castell de Montjuic.

Tot l’intinerari està perfectament senyalitzat i des d’ell encara es veuen altres búnkers més allunyats. La visita val la pena, primer com a agradable passeig i segon, com a recordatori històric d’una època, afortunadament ja passada.

Aquesta iniciativa és pionera a tot l’estat. Possiblement se n’obriran més parcs de búnkers de la línia P al nord de la península, però aquest ha estat el primer. Hi han col·laborat, entre altres, l’Ajuntament de Martinet i el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Us recomano a tots que feu la visita guiada, perquè val molt la pena i així podreu entendre una mica més un tros de la nostra història, força desconeguda fins ara.

Des d’aquí saludo aquesta excel·lent iniciativa del municipi de Montellà-Martinet i els felicito per la gran qualitat aconseguida i per l’interès de l’indret. Tant de bo tingui un gran èxit de públic.

2 Comments:

At 7:20 p. m., Blogger Meister said...

Magnífica visita la dels búnkers. No hi he anat però les referències que en tinc són excepcionals. Realment valoro molt positivament les idees que van encaminades a mostrar part de la nostra història oblidada i més si té alguna cosa a veure en recuperar part del patrimoni arquitectònic de què disposem a la Cerdanya.

Realment una visita genial que seria rodona si haguessis anat a dinar a Cal Basté d'Estana! I que consti que no hi tinc cap interès especial ni econòmic! Però les guatlles, la botifarra o el senglar els fa exquisits.


Salut!

 
At 12:21 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Prenc nota de la recomanació. Habitualment vaig a dinar als llocs que visito, però vam anar-hi per la tarda.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home