10 d’agost 2007

Exposició sobre la flora de la Cerdanya

Actualment podeu veure al Museu Cerdà, a la sala d’exposicions temporal de la planta baixa una exposició sobre la flora de la Cerdanya, realitzada a base de fotografies d’en Francesc X. Esteban, Gael Piguillem i un servidor. És el segon cop que es pot visitar i de moment serà l’últim.

L’exposició consta de fotografies de la flora de muntanya de la Cerdanya, el Capcir i el Baridà, realitzades els darrers quatre anys, a base de sortides de camp específiques per aquesta tasca.

L’objectiu principal de les sortides és la d’obtenir material fotogràfic i dades suficients per poder escriure un llibre sobre la flora de muntanya de la Cerdanya. L’exposició va sorgir com una manera de motivar-nos a accelerar aquesta tasca i, sobre tot, per divulgar la flora local entre el públic cerdà i els visitants.

Val a dir que s’ha aconseguit, veient la gran quantitat de visites que hi ha hagut i el nombre de comentaris deixats al llibre de visites. La reacció més freqüent d’aquells que han visitat l’exposició ha estat la de la sorpresa. Concretament, sobta que hi hagi una flora tan vistosa i abundant a la nostra comarca.

Precisament aquesta és la finalitat principal de l’exposició, la de conscienciar de l’enorme patrimoni natural de la Cerdanya, molts cops desconegut per als mateixos cerdans.

L’exposició està dividida en hàbitats, tals com tarteres, prats (de diversos tipus), vegetació de mulleres i estanys, alta muntanya, bosc, etc. També hi ha tres apartats específics diferents d’aquesta classificació: un relatiu a les orquídies que es poden trobar a la Cerdanya, un altre sobre les plantes tòxiques i un de tercer sobre les plantes medicinals.

En aquesta segona exposició podreu trobar també un petit apartat addicional que no es trobava a la primera, sobre alguns casos d’albinismes i també s’han afegit algunes fotografies noves fetes de fa poques setmanes.

Hem volgut que hi hagi una mostra representativa dels diferents hàbitats i gèneres presents a la comarca. A més a més, no només s’ha comptat amb la flora de l’Alta i la Baixa Cerdanya, sinó que s’han afegit algunes espècies del Capcir i de la subcomarca del Baridà (a cavall entre la Cerdanya i l’Alt Urgell). Aquest pretén ser l’àmbit de divulgació del llibre que es publicarà properament, actualment en preparació.

Esperem que en gaudiu de l’exposició, sobre tot aquells de vosaltres interessats pel tema que no vàreu poder visitar-la el primer cop que es va fer.