27 de febrer 2007

Villa a terra!

Ahir, quan anava pel passeig de la Sèquia, vaig veure un cartell enorme que anunciava una propera promoció de 26 habitatges “exclusius” (?) a l’entrada d’una de les villes emblemàtiques del poble. Suposo que faran el que han fet àmb altres villes: la trossejaran i la vendran al millor postor.

D’acord, estem en un país lliure amb un mercat lliure, però és molt trist el final que estan tenint les villes modernistes de Puigcerdà. L’antic Hotel del Lago es va cremar i actualment es una promoció d’habitatges de luxe. Al costat mateix, Villa Paulita ha estat convertida –amb més aviat poca elegància- en un hotel enorme, destruint completament l’encant que tenia quan era una villa.

Molt a prop, una altra promoció a imitació d’aquestes villes ha estat erigida. Segons un amic, “sembla una residència psiquiàtrica”. La veritat és que no se m’havia acudit, però crec que té tota la raó: té un aspecte intranquil·litzador.

I ara una altra villa cau i es convertirà en pisos per gent benestant o per especuladors. Darrerament sembla que només interessa fer promocions de luxe a Puigcerdà. Què passa? Volem més glamour? Perquè si és així, ho estem fent de pena.

Suposo que entre permisos d’obres i impostos d’habitatge, aquestes operacions són molt rentables per l’Ajuntament, a qui suposo que no l’importa gens ni mica sacrificar el poquet patrimoni arquitectònic que ens queda.

Encara no entenc com a ningú se li ha acudit tirar a terra el campanar i fer un supermercat. O cobrir l’estany per fer un pàrquing. Clar que, això són elements “distintius” de Puigcerdà…

Es parla molt d’habitatge protegit, de voler que els joves –i els no tan joves- puguin accedir a una vivenda digna, però jo només veig promocions de luxe absolutament inassequibles per la gent de Puigcerdà. Llavors, per a qui són? Per a gent que s’estaran a la Vila quinze dies l’any i que es portaran la compra de l’Hipercor de Barcelona, que és més barat? Això és el que estem promocionant?

I mentrestant, es parla de fer hotels. Clar que pel que sembla han de ser hotels encoberts en forma de residència esportiva o de casa de colònies, perquè si no, no hi ha manera que ni Déu inverteixi a Puigcerdà, tan ple com està tot de segones residències. Clar que, suposo que deu ser allò que volem, perquè si no, no entenc la dèria per afavorir aquest tipus d’operacions. Potser que ens ho fem mirar.

3 Comments:

At 6:41 p. m., Anonymous Anònim said...

El campanar no el poden tirar a terra, perquè pertany al bisbat. Que si no ja veuríem.

 
At 6:47 p. m., Anonymous Anònim said...

Hola Enric, comences a preocupar a alguns politics de l’ajuntament, per les teves critiques, comentaris, li pots dir com vulguis. De fet els teus comentaris em semblen d’allò mes adients i fets amb una gran classe. Sembla ser que encara existeix molta gent que no sap acceptar les critiques, encara que siguin constructives.

 
At 7:20 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

La veritat és que aquest bloc és simplement un espai personal de reflexió. No està pensat per atacar ningú, ni per fer oposició ni política. De fet, quan una cosa m'agrada -i hi ha coses que s'han fet que m'agraden- ho dic clarament. Però quan una cosa no m'agrada, també ho dic, procurant raonar-ho i sense insultar ningú. Les formes són importants.

Crec que Puigcerdà i la Cerdanya tenen molts problemes. Això no vol dir que tots siguin culpa de l'actual administració o d'algú en concret. De molts problemes, tots en som més o menys responsables, per activa o per passiva. Però també és cert que aquells que tenen més poder de decisió, els Ajuntaments, el Consell comarcal, la Generalitat, l'Estat, etc, també són més responsables quan aquests problemes no se solucionen.

Si algú s'ho vol prendre malament, és el seu problema. Jo no critico per criticar, ni li faig la pilota a ningú. Em puc equivocar, però sóc sincer. I si algú no ho entén, doncs hi ha molts països en el món que no són democràcies on segur que serà més feliç que aquí.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home