07 de desembre 2011

El canvi climàtic i el túnel del Cadí

Les nevades sembla ser que es resisteixen a caure a la Cerdanya i tothom torna a omplir-se la boca que si canvi climàtic, que si augment global de les temperatures. D’altra banda, en un sentit totalment contrari, cada vegada sento més gent –en general, molt poc informada- que repeteixen com lloros que això del canvi climàtic és un “cuento” i que de variacions tèrmiques sempre n’hi ha hagut al llarg de la història, tant geològica com recent.

Anem per pams. En primer lloc, cap científic respectable que no estigui a sou d’alguna gran companyia petroliera, no nega en cap moment que estem sota els efectes d’un canvi climàtic global i que el signe d’aquest canvi climàtic és d’anar cap a temperatures més grans i, en les nostres contrades, possiblement cap a règims de precipitacions més irregulars, tot i que no necessàriament menors.

Tampoc hi ha gaires científics –i aquest és el tema clau- que neguin el fet que un dels principals motius de l’actual canvi climàtic és l’home. Concretament, l’emissió massiva de gasos d’efecte hivernacle com el CO2 o el metà, degut a l’activitat humana, bàsicament industrial i agrícola.

Cursiosament, en certs sectors de la societat, sembla que no es vol digerir aquest fet i se li fot la culpa al temps, als volcans o al sursum corda, abans que admetre la realitat evident.

Ara bé, d’aquí a atribuir a l’efecte hivernacle el fet que no nevi un any concret a la Cerdanya per obrir les pistes pel pont de la Puríssima ja són figues d’un altre paner. De fet, si fem una mica de memòria històrica de les darreres dècades, si bé era normal que es registressin nevades pel mes de novembre, no era gaire corrent obrir les pistes a finals novembre o començament desembre. Almenys no totes les instal•lacions.

Una altra teoria ben curiosa que sento des de fa un munt d’anys és que a la Cerdanya, el canvi climàtic es va iniciar des que es va obrir el túnel del Cadí. Alguns fins i tot avancen teories tot estrafolàries, com que els corrents d’aire que passen pel túnel han canviat el clima cerdà.

Podeu estar tranquils. El volum d’aire que pot passar pel túnel del Cadí és minúscul comparat amb el que es necesitaria per alterar la vorticitat atmosfèrica. Altrament, si passessin tants corrents d’aire, creieu que algú s’hauria molestat d’instal•lar dins del túnel aquells enormes ventiladors per tal d’evitar acumulacions nocives de gasos?

En fi, que caldria distingir una mica entre “saber popular” i “enraonies populars” i pensar una mica les coses abans de dir segons què.

2 Comments:

At 9:22 p. m., Blogger Núria said...

De veritat que hi ha gent que creu que el túnel ha fet canviar el clima a la Cerdanya?!! HAHA, jo ho atribuïria més a la quantitat de calefaccions que funcionen durant els caps de setmana a les superurbanitzacions (altrament anomenades pletes!!)

 
At 12:22 a. m., Blogger Joana said...

Realment algú pensa que hi ha corrents d'aire dins del túnel? Quina corrent s'hauria de generar per fer canviar el clima, entrar al túnel seria com una peli de ciència ficció on la gent és xuclada per uns tornados gegantins!
Suposo que la gent busca explicacions que entenguin i això del CO2 no és gaire tangible.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home