02 d’agost 2011

Una nit en blanc

Ja tenim una nova idea de l'Associació de Comerciants de Puigcerdà servida en safata! Ara se'ls ha acudit, per promocionar el comerç de la Vila, fet una "nit blanca" (o sigui, obrir per la nit) el 27 d'agost (dissabte). Ara bé, com que això "d'obrir de nit" no quedava prou "guai", l'hi han posat el pompós nom de "White Night Shopping Puigcerda" i olè!

Em fa pena que es malbaratin les oportunitats de promocionar la Vila d'aquesta manera, però en fi, els comerciants són ells: ja sabran què fan. A fi de comptes, és el seu negoci. Però permeteu-me que faci només un parell d'apunts: un dissabte per la nit de finals d'agost, quan gairebé tot el turisme ja ha marxat, no és potser la millor data per fer promoció de res i, que jo sàpiga, obrir de nit no crec que atregui el turisme com a mosques, així que com a element promocional, diria que tindrà una efectivitat limitada.

Tinc la sensació que el comerç puigcerdanès no només ha entrat en una perillosa deriva econòmica sinó que no té les idees gaire clares sobre com reconduir la situació. Està bé fotre-li les culpes a l'Ajuntament o a la manca d'aparcaments, que segurament han influït negativament en la situació actual, però no perdem de vista que tot Occident pateix una crisi econòmica brutal i que Puigcerdà no és cap excepció.

Hi ha massa serveis i botigues que ofereixen el mateix i els preus són alts. Comenceu per aquí i de segur que obtindreu ràpidament bons resultats. Cada cop conec més gent que marxen a la Seu, a Berga o fins i tot a Manresa a fer grans compres perquè els hi surt molt més a compte, tot i el desplaçament. Si no ho fa tothom, a hores d'ara, és perquè molta gent no té la possibilitat.

I això mateix és aplicable a bars i restaurants. La diferència és que una persona no pot deixar de comprar-se unes sabates quan se li trenquen les que porta posades o ha de comprar el pa cada dia, mentre que se'n pot estar ben bé d'anar al bar o al restaurant.

En fi, a problemes seriosos, solucions serioses. Però si preferiu optar per idees estrafolàries només per sortir als diaris i fer veure que feu alguna cosa, ho teniu cru. Més que una nit blanca, algú s'ha passat una nit en blanc... i no li ha servit de gaire cosa.

9 Comments:

At 11:26 p. m., Blogger Joana said...

Em sembla que el principal motiu són els preus desorbitats o més ben dit, el comerç de Puigcerdà és de luxe. Amb una companya de feina, ems ha costat molt temps, trobar algun lloc per dinar un menú normal en dia de cada dia, tot és pel turisme, ens preguntàvem sempre on dina de menú la gent quan està treballant a Puigcerdà? No li trobo el que a obrir les botigues de nit, us convertireu en Platja d'Aro de muntanya, Déu no ho vulgui!

 
At 12:02 a. m., Anonymous Anònim said...

Tranquils que durarà poc. No volen treballar ni volen ajustar marges: volen una comarca per gent de l'Opus.

Gràcies comerciants, gràcies polítics. Sense vosaltres no podríem destruir la comarca com cal.

 
At 12:16 a. m., Blogger Núria said...

Mare meva...

 
At 10:39 a. m., Anonymous jordi said...

Contra el vici de demanar, la virtut de no donar.

 
At 11:05 a. m., Blogger Carme said...

Quantes botigues són de propietat?
Penseu, i no vull defensar els comerciants que moltes de les botigues de Puigcerdà, són locals llogats, que s'han de pagar dependentes, assegurances socials, llum, etc, etc. Els lloguers dels locals són altíssims i tot i la crisi aquest no s'abaixen, algú es baixa del burro però són pocs. El gènere passa pel túnel del cadí i el transport ningú te'l regala. Si compres menys gènere del mínim els ports es disparen. Si tots aquests factors els sumes, dficilment podràs donar el que tu vens a preu regalat. per això ja estan "els xinos". Producció a gran escala, trailers que vénen des de Xina i gènere més avait dolent a preu de ma d'obra d'allà, no a la d'aquí que és mes cara.

 
At 5:50 p. m., Blogger Meister said...

Que vagin fent... No saben on tenen el problema simplement perquè quan portes 50 anys fent el mateix de sempre (o copiant de fora) se t'atonta el cervell. A més a més, quanta gent que remena les cireres a l'ajuntament o als comerciants ha estudiat màrqueting? (No valen cursos per correu...).

De nocions d'economia de mercat no en sobren en aquesta Vila. Hi ha dues solucions al seu problema:
1.- Vendre més barat que la competència (Andorra i Barcelona), amb la reducció de marges i també la reducció de les despeses de lloguer i personal.
2.- Vendre productes amb valor afegit. En aquesta categoria s'inclouen els productes locals exclusius -i de qualitat superior a la competència- o productes de tipologies que es venen arreu però únics (ja sigui preu o qualitat) en poder-se comprar aquí.


Hi ha una dues opcions alternatives més:
3.- Traspassar-se el negoci i passar el mort a algú que estigui badant.
4.- Tancar i dedicar-se a una altra cosa.


Em sembla evident que iniciatives com obrir una nit o fer un lipdub no només no aporten cap mena de valor afegit objectiu als productes de la Vila, sinó que a més a més suposen una despesa absurda de diners.

Els problemes se solucionen atacant-los d'arrel: de res serveix anar refent la façana, canviant-li el color o posant-hi pedra si les vigues de dins estan podrides.

 
At 5:52 p. m., Blogger Meister said...

Perdoneu la falta d'ortografia, m'he equivocat de tecla. En català correcte és una BIGA.

 
At 10:35 a. m., Blogger Rafel said...

Estranya deriva la del comerç de Puigcerdà, més aviat és negra nit.

 
At 4:05 p. m., Blogger Meister said...

Només un apunt més:

Teòricament vivim en una societat capitalista, on mana la llei de l'oferta i la demanda i la lliure competència.

Ara bé, sembla que molta gent només és capitalista quan guanya diners (tots els duros per mi)... i completament comunista quan no en guanya els suficients (que m'ajudin la resta que m'enfonso).

L'intervencionisme de l'administració pública és alarmant i està enfonsant la pseudoeconomia de mercat de casa nostra.

Primer de tot cal mirar-se el melic abans de donar les culpes als dos ases dels cops de l'última dècada: els mercats i el canvi climàtic.

Reflexionem-hi, reflexionem-hi...

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home