17 de juny 2010

Per què serveix un Arxiu comarcal?

Mai no deixaran de sorprendre'm certes persones i les seves singulars opinions. Estava llegint els comentaris de la notícia de la inauguració de l'Arxiu comarcal a la Seu d'Urgell al web de VIURE ALS PIRINEUS. Majúscula ha estat la meva sorpresa quan el primer que em trobo és un comentari al•lucinogen dient que això de l'Arxiu només és de cara a la galeria i que és un equipament innecessari i que, posats, millor fer una piscina. Cordons: sí que anem forts!

Passada la sorpresa inicial he pensat: És clar, normal, hi ha gent que no té ni punyetera idea per a què serveix un Arxiu, un document o possiblement un llibre. En canvi, nedar o jugar al futbol, és una cosa més immediata que fins i tot gent no massa intel•ligent poden entendre amb facilitat: entreteniment, esport, etc. Però un Arxiu?

M'ha encantat la frase: "un arxiu és només per a quatre erudits". Suposo que el mateix es podria dir d'un Museu, una escola de música, una biblioteca o qualsevol altre equipament cultural. D'on no n'hi ha, no en pot rajar, així que no perdré el temps explicant què és un Arxiu ni per a què serveix, a persones que es deuen pensar que una biblioteca és una botiga de llibres, per exemple.

Però és que a banda de les funcions bàsiques i pròpies d'un Arxiu, aquests centres solen ser ens dinamitzadors de la cultura. S'hi solen fer conferències, exposicions, jornades, etc. Allà hi van a investigar quelcom més de quatre erudits: persones que estan estudiant, fent una tesi doctoral o futurs escriptors d'un llibre.

Un Arxiu és un lloc on es dipositen, classifiquen i ordenen documents per tal que estiguin disponibles per tothom i per a la posteritat. Però no és un magatzem de papers, únicament. És un lloc que genera coneixement, cosa que sempre sol tenir alguna utilitat encara que no calgui sempre cercar-la.

En fi, que a Catalunya, llevat d'un parell de comarques on estan en tràmit, hi ha un Arxiu comarcal per comarca i això permet disposar d'una xarxa nacional d'arxius en unes mínimes condicions. Dic jo que si el Govern es gasta els diners en fer una xarxa d'aquestes característiques, deu ser per quelcom més que per fer maco. Però suposo que parlar amb coordenades culturals a certes persones és perdre el temps.

D'altra banda, què té a veure un arxiu amb una piscina? És que pel fet d'haver-se fet l'arxiu no es pot fer una piscina o el que sigui? Vostè, quan menja pa, llença el formatge de l'entrepà o què? És que són dos equipaments incompatibles? Vaja, que dubto moltíssim que els diners de l'Arxiu hagin impedit de fer una piscina ja que deuen venir de partides i de departaments ben diferents.

En qualsevol cas, sempre he tingut una certa mania a aquelles persones que diuen que una cosa està malament perquè ells prefereixen una altra que no té res a veure. Solen ser gent monomaníaca que només tenen interès per allò que els agrada a ells i que posen immediatament en dubte qualsevol altra cosa, no sigui que els hi faci ombra.

4 Comments:

At 7:54 p. m., Anonymous Anònim said...

Molt bé.

 
At 8:34 p. m., Blogger Núria said...

Aquest tipus de comentaris, malauradament són força corrents. I ves per on, sempre des de l'anonimat. Hi ha gent molt amargada i que van en contra de tot, amb una supèrbia que a mi em fa riure. Creuen tenir la veritat absoluta sense saber res de res i sentencien un cop i un altre. Es posen ells solets en ridícul. Si no saps de què va, millor callar! És la incultura de la cultura.

 
At 12:25 a. m., Blogger Joana said...

On vas a parar! Està clar, com una piscina no hi ha res! Hi ha molta, però que molta gent, que no és més burra perque no s'entrena.

 
At 10:05 p. m., Blogger Rafel said...

Bé, als estius en algunes localitats s'organitzen biblio-piscines. El que va fer el comentari podria anar-hi i començar a documentar-se, a poc a poc, no fos que s'empatxi.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home