19 de maig 2010

La ZER en perill

Les escoles rurals de Llívia, Ger i Bolvir es veuran afectades el proper curs d'una retallada en el nombre de mestres de què disposaven fins ara. En concret, se'ls suprimeix les places de mestre d'educació especial i mestre d'anglès. La mesura ha comportat la immediata mobilització de mestres, pares i alumnes afectats.

La ZER (Zona d'Escola Rural) és un invent que funciona prou bé a la Cerdanya. És una llàstima que des dels despatxos de Barcelona, massa preocupats en retallar despeses, no eliminin coses absolutament innecessàries i, en canvi, carreguin contra les zones de muntanya que ja prou problemes tenen.

Que l'escola pública es troba maltractada a Catalunya no és cap novetat, però si a sobre ens traslladem a comarques com la Cerdanya, amb especificitats en termes educatius, com puguin ser la presència de nuclis poblacionals petits i dispersos, amb problemes de desplaçament, especialment als mesos hivernals, aquesta discriminació encara resulta més palesa.

Per desgràcia, torno a insistir, des dels càl•lids despatxos barcelonins, aquestes qüestions ni es plantegen. De fet, dubto que pensin que existeix vida intel•ligent fora de l'àrea metropolitana. La Catalunya rural és quelcom d'utòpic: existeix però ningú sap ben bé on és.

Però realment existim. Ja prou complicat és mantenir les escoles petites obertes com per què vagin retallant serveis. El dret dels alumnes a rebre educació en les millors condicions possibles implica rebre-la, si és possible, al seu propi municipi o, en el pitjor dels casos, al més a prop possible del seu lloc de residència.

Si anem degradant les ZER, els pares acabaran optant per portar els nens a Bellver o a Puigcerdà, amb les problemàtiques de transport i intendència que això comportarà. Esperem que la cosa es pugui solucionar o que es tracti d'una mesura provisional i aïllada.

4 Comments:

At 11:38 p. m., Blogger Rafel said...

Una bona escola ZER és essencial per a allò que anomenen equilibri territorial, però que no s'ho acaben de creure i als fets ens remetem.

Em quedo amb la frase: El dret dels alumnes a rebre educació en les millors condicions possibles implica rebre-la, si és possible, al seu propi municipi.
Pensem que parlem de nens i nenes, no d'adults.

Salut

 
At 8:10 p. m., Blogger Joana said...

No us queixeu tant, que l'ensenyament que reben els nens a un ZER és cinquanta mil vegades millor que el que poden tenir els de l'Alfons I o qualsevol escola de Barcelona. I ser un ZER de Cerdanya no vol dir estar més oblidat que qualsevol altre ZER o escola petita d'una línia a l'àrea metropolitana. Em fa l'efecte que les retallades no seran només en aquest aspecte, a tots els tocarà rebre i els especialistes serà un punt.

 
At 11:41 p. m., Blogger jesusmanvn said...

Es una verguenza que la Generalitat intente recortar gastos, haciendo estas estupideces, que además ahorrarán muy poco del presupuesto de ensenyamente. Siempre han de pagar los mismos, que subencionen menos a las escuelas privadas y en eso si que ahorraran.
Digo todo esto presuponiendo que esa es la excusa para el recorte, porque si fuera otra cosa sería mucho peor.

 
At 2:19 p. m., Anonymous el Molinero said...

Els que paguem escola privada i mútua medica privada contribuïm més que ningú al Estat del Benestar , que els politics ens venen, ja que no saturem els serveis públics, o sigui que no us queixeu tant que sempre paguem els vidres trencats nosaltres. O sigui que o paguem menys o comencem a fotre’ns utilitzant serveis públics i abandonant el sector privat, es a dir, consumint menys, es a dir , empobrint el país.
Es el que hi ha

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home