07 de juny 2010

Tarda de dissabte

Aquest cap de setmana he pogut assistir a dues presentacions bibliogràfiques a la comarca. Totes dues van tenir lloc amb poca separació al temps i a l'espai, la tarda de dissabte.

La primera va ser a les 18 hores, als magnífics jardins de la Torre del Remei, a Bolvir. Es tractava del número 8 de la revista "Cadí-Pedrafroca", un magnífic producte editorial que tracta sobre la realitat de les comarques del Berguedà, la Cerdanya i l'Alt Urgell.

El número actual està dedicat als estiuejants, especialment a aquells que a final del segle XIX i començament del XX van establir la famosa "colònia" d'estiu a la Cerdanya, especialment, i que venien a gaudir del clima per qüestions de salut i de lleure.

La presentació de la revista va comptar amb el periodista Màrius Carol, qui va parlar d'aquesta colònia d'estiuejants i de la relació que va tenir l'escriptor Josep Pla amb la Cerdanya i de com va anar canviant, tant en Pla com la Cerdanya, amb el transcurs del segle XX.

Màrius Carol va dir que l'estiueig havia passat de ser un privilegi de les classes benestants per ser un dret de les classes populars i que l'única cosa que creia que s'havia fet malament és que s'havia optat per un model basat en la segona residència en comptes del model tradicional hoteler.

Així, si comptéssim tot allò que ens gastem en una estància hotelera quinze dies l'any a la Cerdanya durant tota la nostra vida, ens costaria molt menys que pagar una hipoteca i mantenir una casa, on la gent hi puja només una mitjana de quinze dies l'any.

Més tard, a quarts de vuit del vespre, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà va tenir lloc la presentació del llibre "Comarques oblidades" de l'historiador alturgellenc Carles Gascón, editat per Salòria, que va comptar amb la introducció del també historiador Alfred Pérez-Bastardes.

Tots dos ens van parlar de la figura cabdal a la història recent d'ambdues comarques, en Josep de Zulueta, advocat, polític republicà, filàntrop i prohom català, fundador de la Cooperativa Cadí de la Seu d'Urgell i defensor de les comarques pirinenques arreu de l'estat.

Potser una de les coses que més sobten és el gran desconeixement envers una persona que ha condicionat enormement el model econòmic de l'Alt Urgell i de la Cerdanya fins fa pocs anys i que va ser el seu veritable impulsor. Aquest llibre posa fil a l'agulla a la tasca de rescatar de l'oblit aquest important personatge barceloní que tanta estima tenia per Puigcerdà i la Seu d'Urgell.