31 de maig 2010

Bandolerisme i conflictes internacionals

Fa poc va tenir lloc a Puigcerdà una interessant conferència sobre el bandolerisme a l'època de Felip II a Catalunya a càrrec de l'historiador alturgellenc Lluís Obiols. L'acte va ser força concorregut de públic i les explicacions van ser molt clares i interessants, tot i la complexitat del tema.

Curiosament, a mi em va canviar la perspectiva que tenia sobre les bandositats de l'època. Realment es va tractar d'un moviment de primera magnitud que va posar en escac la corona espanyola i que la va forçar a actuar contra Joanot Cadell, cap dels bandolers d'Arsèguel, perquè la situació se li podia haver escapat fàcilment de les mans i haver esdevingut un conflicte internacional.

La raó és que a favor de Joanot Cadell hi havia un petit exèrcit de bandolers francesos, disposats a creuar la frontera per auxiliar el seu aliat. Això, hauria esdevingut de facto una invasió militar que hauria implicat les corones espanyola i francesa, secularment enemistades i que podria haver provocat una guerra.

Per aquest motiu, el rei Felip II es va veure obligat a actuar en contra de Joanot Cadell i va mobilitzar, juntament amb la Generalitat de Catalunya, un poderós exèrcit que va assetjar Arsèguel.

Una nit, el senyor d'Arsèguel, acompanyat dels seus bandolers, veient les de perdre, van abandonar sigilosament la població i pel matí, l'exèrcit assetjant es va quedar amb un pam de nassos veient que l'enemic s'havia escapolit durant la nit discretament. L'exèrcit va destruir la fortalesa i va arrasar Arsèguel. Tot el que veiem actualment és un poble de nova planta reconstruït sobre les restes de l'antic Arsèguel, del qual amb prou feines queden algunes pedres.

És curiós com n'és de poc conegut aquest episodi -i tants d'altres- de la història cerdana. Es parla molt del Tractat dels Pirineus i molt poc de moltes altres coses que van tenir tanta repercusió o més que el malaurat Tractat. En general, som poc coneixedors de la nostra història.

Espero que ben aviat en Lluís Obiols publiqui un llibre parlant sobre aquests fets. Mentrestant, podem llegir una descripció dels fets a l'interessant llibre d'en Manel Figuera, Els fills de la terra.