26 de maig 2008

Largo e desolato

Cada any que surto a voltar per la Cerdanya m’emporto algun disgust per alguna barrabassada que han fet. La primera d’enguany ha estat a la Molina, a la carretera entre Masella i Molina que estan “arreglant”. Molt a prop del punt on la carretera es creua amb la torrentada de coll de Pal, han fet una destrossa a la muntanya que fa feredor.

Realment no ho entenc. Tant calia eixamplar una carretera que té un ús limitat? D’acord, a l’hivern molts esquiadors la utilitzen i el tram en qüestió era estret, però realment calia fer aquesta destrossa tan bèstia a la roca de la muntanya? Parlem de la Tosa d’Alp, una muntanya que ja prou s’ha fet malbé per les urbanitzacions, els hotels i les pistes d’esquí.

Almenys, les pistes d’esquí són reversibles i tenen un impacte limitat. Però destruir la muntanya és un procés irreversible. A ningú no l’importa? A sobre, s’han carregat un punt on hi havia unes espècies úniques de flora, però és igual: ni ho devien saber i si ho haguessin sabut tampoc els hauria importat gaire.

No sé de qui és la responsabilitat de la destrossa, si de l’administració espanyola, de la catalana o de l’Ajuntament d’Alp o de tots plegats, però s’han ben lluït. A aquest pas, anar a la muntanya serà com anar per l’autopista. Pel que sembla, hi ha gent que no acaba d’entendre que les carreteres de muntanya són com són per algun motiu. Però és igual: poderoso caballero es don dinero.

A la Molina i a Masella se’ls tolera tot. És igual les destrosses que facin. Ja no és una qüestió de propietat pública o privada, perquè hi ha de tot i també diverses administracions hi estan implicades. Sembla que és el campi qui pugui. En fi, com a mínim deixeu que em lamenti una mica per aquest malbaratament del nostre patrimoni natural per tal que uns pocs s’omplin les butxaques a costa del nostre futur.

4 Comments:

At 12:03 p. m., Blogger Chabier Lozano said...

Per aquí tamién tenemos mutos eixemplos d'el que citas, demasiatos... pero cuan prima enriquir-se més e més rapido sobre el legato que deixaremos a's nuestros fillos. Ya ye bien mesa la cita de Quevedo: "poderoso caballero".
Pareix que hayas meso el títol de la entrata en belsetán, qué gracia :)

 
At 9:11 p. m., Blogger Salvador said...

Veig que això és un mal universal. Aquí a Andorra també es fan moltes burrades.

 
At 1:09 a. m., Anonymous Anònim said...

I esperat, que quan facin l'enllaç de Coll de Pal - Molina, ho deixaran tot maco. Queden 2 anys.

 
At 9:31 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Sí, això em temo :(

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home