Urbanisme a Puigcerdà (i III)
Per acabar aquest tema, em centraré exclusivament en el tema dels aparcaments que, sembla ser que és el que ha aixecat més polèmica a
Es diu que els dies no punters (temporada baixa, entre setmana) hi ha prou places d’aparcament. Cert. Però si traiem les poques que hi ha al centre, no quedarà ni tan sols això.
D’altra banda, no crec que tothom estigui disposat a pagar el pàrquing SABA per comprar una barra de pa i el diari. Això sí, és cert que hi ha un pàrquing municipal al carrer Escoles Pies en què no pagues la primera hora i que hauria de servir per aquests casos.
Així doncs, el més preocupant és què passa els caps de setmana i festius, quan el poble se satura. Doncs bé: el pàrquing SABA està ple. I té gràcia, perquè és caríssim i fins i tot un perill, ja que en tenir l’ascensor deshabilitat cada dos per tres, obliga als pares amb cotxet i a les persones amb mobilitat reduïda a circular per les rampes dels cotxes, amb el conseqüent perill per la seva seguretat.
Afegim-hi que l’esmentat pàrquing s’omple ràpidament. Què fa la resta de cotxes? Doncs anar a aparcar a la cinquena forca. Si traiem les poques places que resten al centre sense oferir alternatives d’aparcament, encara hauran d’anar a aparcar més lluny. Si estenem la zona blava encara més, potser ja que ni pugin al poble, perquè els sortirà més a compte quedar-se a casa seva.
Aquest problema ja el tenim ara, no ens enganyem. Però la nova remodelació l’agreujarà. Tampoc siguem il·lusos: qualsevol mesura té els seus inconvenients. Però si realment s’aposta pel comerç i pel turisme, s’hauria de fer un plantejament seriós i fer d’una vegada aparcaments en una quantitat adequada. Això vol dir que no es podran fer tants com el comerç voldria, però crec que s’hauria de fer més que allò que l’Ajuntament proposa ara mateix.
Per desgràcia, els terrenys propers al centre urbà on es podrien haver fet aquestes infraestructures s’han malbaratat i ara no tenim espai disponible. Solució: pàrquings subterranis com el de SABA caríssims i amb problemes de manteniment. S’ha parlat de fer un pàrquing a l’Institut, al carrer Higini de Rivera, al passeig 10 d’abril… tots subterranis i, per tant molt costosos econòmicament. Això suposant que durant les obres no ens surti alguna sorpreseta arqueològica i la tornem a tenir liada.
En fi, que em penso que això no s’arreglarà i es farà el que s’ha fet sempre: posar un pedaç. Sento ser pessimista, però és que no veig cap solució a la vista que vulgui ser assumida econòmicament per ningú.
Un apunt final, sobre la plaça dels Herois i la de Santa Maria. Només una pregunta, a qui correspongui: per què les anomeneu places quan voleu dir terrasses de bars? Els nous projectes contemplen una expansió de les terrasses i fer-les cobertes i d’obra. Perfecte! Això vol dir que hi ha dos tipus de persones a Puigcerdà: els que paguen impostos i tenen un local i els que paguen impostos i, per una mica més, poden tenir dos locals envaint l’espai públic urbà. Sort que tenim un govern d’esquerres, que si arriba a ser de dretes es venen el campanar per fer un bloc de pisos!
12 Comments:
Jo tampoc ho entenc això de les terrasses. Segurament, com que no hi ha ingressos, s'han de buscar per altres vies i l'ocupació de via pública n'és una. No oblidis la trajectòria en ocupar espais públics de terrasses com la de la Pl. del Call, ben bé uns 150 m2 extra. A mi no em semblaria malament, tot i perdent espai públic, però tot a canvi d'una quantitat força elevada de diners per afrontar altres despeses més bàsiques.
Recordo la Pl. de St Marc a Venècia plena de terrasses i cadires... però amb un ambient i un caliu indescriptibles. I atreu turisme, no és cert?
No m'agrada gens, però em puc arribar a creure que és necessària aquesta actuació.
Val, si jo no estic en contra de les terrasses. Però és clar, no és el mateix una terrasseta d'estiu i temporada que un mamotreto d'obra que es queda allà de per vida. És d'això del que em queixo.
D'altra banda, la plaça Sant Marc de Venècia és incomparablement més gran que l'espai que ocupen les terrasses. Aquí, l'espai ocupat per les terrasses és molt gran. També em queixo d'això.
Ja em sembla bé que els bars i restaurants es guanyin bé la vida. jo mateix sóc usuari de les terrasses i m'agraden molt. Però en condicions, només això.
lo de los aparcamientos te lo comenté en el post.
y el tema de la plaza del Call, sé que lo que pagan al año es una cifra de 3 ceros, vamos, que algo cercano al medio millón de pelas como dicen ustedes.
Aún así, el tema de que se pierden 150 plazas de aparcamiento va en contra directo de la recaudación del ayuntamiento.
O no es toda zona azul la que prentenden reformar?
que tendrían que prevenir y tomar medidas y ver mas aparcamiento antes de remodelar sí, pero a pensar un poco que cuando vamos a Barcelona pagamos calladitos y caminamos lo que haga falta ¿o no?.
Bien sabes que cuando tengo que sacar el hacha la saco pero aquí además de que la posición del ayuntamiento no es del todo afortunada, lo cierto es que a la hora de pagar el catalán no le hace ninguna gracia.
No se pierden 150 plazas de zona azul. Esas plazas se pondrán en otro sitio, que es justo de lo que me estoy quejando: que al final habrá que ir a aparcar a Rigolisa.
Puigcerdà no es Barcelona, Sr. Amaro. Esto no es un centro de servicios comparable a una capital como Barcelona. Si la gente tiene que hacer algo en Barcelona, paga porque no le queda más remedio. Aquí, con no subir al pueblo hay más que de sobras. SE irán a otro sitio donde no paguen. No es comparable.
Pero es que aunque sean de pago, no hay suficientes plazas de parquing y tras la reforma aún habrá menos o estarán mucho más lejos.
De fet és un gran problema això d'aparcar a Puigcerdà... I un ajuntament d'aquesta mida no pot assumir les inversions necessàries per fer pàrquings soterrats públics, ni que siguin de pagament; l'empresa privada no s'hi vol ficar perquè no surt rentable i d'espai al centre del poble no n'hi ha. Així que té tot molt mala solució, sigui quina sigui.
Tanmateix, això d'anar al centre del poble, aparcar, comprar el pa i el diari i tornar a fotre el camp és una fal·làcia. La majoria van a comprar al Carrefour o al Caprabo (aquest segon ofereix pàrquing gratuït) o al Bonpreu (que també ofereix pàrquing gratis) i hi compra el pa. De diaris cada vegada se'n venen menys i els llegeix menys gent (només cal veure quants llocs queden de venda de diaris)... Així que l'excusa de fer el recadet no és vàlida. Potser s'hauria de substituir per la de: "me'n vull anar a donar la volta al carrer major per ensenyar el meu nou modelet però no em vull cansar ni embrutar el vestit per anar-hi i he d'aparcar davant del campanar amb el meu últim model de cotxe d'importació". Potser s'ajusta més a la realitat. No és normal que molta gent que se'n queixa visqui prop de la Pl. Cabrinetty o a la prolongació del C/ Major. Apart que detecto una certa tendència política que orquestra moviments com aquests.
Ja més profundament, criticar per criticar no és positiu. La crítica, almenys com l'entenc jo, ha de ser constructiva. Òbviament quan es presentin els projectes aprovats en el referèndum (per mi totalment democràtic i gens malintencionat) el deure del ciutadà és informar-se'n i, en cas de no estar d'acord en algun dels aspectes que es proposa, presentar una proposta diferent per aquell aspecte concret. Després qui mana, que al cap i a la fi és qui té la responsabilitat d'exercir el poder que li ha cedit temporalment el poble, decidirà en funció del que cregui convenient per la majoria. I la decisió que es prengui ha de ser acceptada i respectada per tothom, ens agradi on no ens agradi personalment.
Em fa molta gràcia els cartellets multicolors que hi ha penjats a tots els comerços de la Vila però més malament estratègicament parlant no ho podien haver fet. Apart que tothom coneix els colors polítics dels qui realment tallen el bacallà entre els botiguers... Però més enllà de qüestions polítiques i rivalitats personals, crec que haurien de prevaldre els mètodes democràtics sobre els actes de sublevació civil, almenys fins que s'esgotin els mecanismes democràtics i aquests no hagin patit "alteracions". Les factures es passen cada 4 anys.
I només un incís dirigit a l'ideòleg dels botiguers, quan es fa pública una carta com la que heu emès, SI US PLAU, CUIDEU UNA MICA L'ORTOGRAFIA QUE FA BASTANTA PENA.
Aquest de moment no es un bloc de caire polític, de moment nomes has estat tu el que intenta donar aquest aire de política. El tema de l'ortografia dels botiguers es podria dir que fa força pena o molta pena, bastant pena, de moment bastanta pena no està acceptat. Perdona per la correcció.
Tens tota la raó. Me'n vaig adonar just després de publicar-ho.
Pel que fa a la política, no em refereixo a l'autor del bloc, persona digne, honrada, treballadora i compromesa i que mereix tot el meu respecte i admiració.
Enric, es verdad que no se pierden las plazas de aparcamiento por que de hecho ya esán cubiertas con la nueva zona azul que tendremos en la av Catalunya.
De sobra sé que esto no es la ciudad condal, pero dime la diferencia entre pagar allí porque no queda más remedio y pagar en la villa.
ninguna.
Me dices que la gente optaría por irse a otro sitio donde no paguen, ante esta opción queda Alp, 12 kms de ida y otros más de vuelta, gasolina o gasoil más el desgaste del coche, el tiempo invertido, y varios etc más.
No Enric, perdona,pero ambos sabemos que eso es inviable, de la misma forma que lo es hoy el llevar adelante una reforma de plazas sin dar una solución de fondo al tema aparcamiento.
Insisto con lo que hacen CAPRABO Y BOMPREU, si ellos pueden por qué el resto de los comerciantes de la villa no? es en SU propio y directo beneficio.
El tema de construir un nuevo parking en el terreno del instituto no tiene necesariamente que ser subterraneo, incluso si hicieran uno en la Cabrinetti tendría que ser del todo subterraneo, y encima del mismo aún se podría ganar o recuperar según lo mires, una plaza
que fuera eso: plaza y no futuras terrazas.
Meister habla de que no podrían entrar determinados distribuidores, mejor digamos que no entraría ninguno, así que podriamos ir viendo cómo se soluciona el abastecer las tiendas de la calle mayor y España.
Me imagino a los distribuidores de las tiendas, bares y hasta de la carnicería, las panaderías y el resto, intentando llegar con bolsas de harina de 70 kilos al hombro o la carne, sería muy raro.
Imagino a los empleados turnándose para abrirles a los mismos antes de las 8 de la mañana y que estos a su vez, con algo de milagro puedan aparcar en el paseo 10 de abril para descargar.
O quedan más opciones?
Si luego de las remodelaciones no pueden acceder a la calle mayor o la Cabrinetti, ni tampoco habrá espacio sobre la plaza del ayuntamiento, veremos cómo se resuelve el tema de abastecimiento del centro del pueblo.
Pero el tema era el aparcamiento.
Hablemos de ello.
Muchos vecinos que viven a metros del centro de la villa, ejemplo estación o hablemos detrás del instituto,aparcan sus coches en el centro de la villa o lo más cercano posible, pero pocas veces pagan por ello.
Son en muchísimos casos los propios comerciantes y sus empledos quienes colapsan las plazas de aparcamiento.
Eso se traslada hasta cuando van al cole a buscar sus hijos, viven algunos a menos de 500 metros de los colegios pero aún así van en coche, entonces me pregunto, de quien es la culpa?
Que el tema del "referendum" no es para nada afortunado es verdad, que las opciones son sí o sí, voten 1 o mil, también, ya que "democraticamente" estará aprobado por sus habitantes, sean cuantos sean quienes van a votar.
Pero reconozcamos que a los puigcerdances lo mismo que los barceloneces en esta villa les gusta ir en coche hasta para comprar el diario y esto nunca mejor dicho.
Creo que los comerciantes de la villa con la misma energía que reclaman tendrían que aportar alternativas.
Una de ellas es incentivar a los clientes compensándolos con una hora gratis de aparcamiento, pero claro, eso es perder y los comerciantes eso no lo ven con buenos ojos.
Ante la coyuntura que se les avecina, ellos sabrán que hacer, pero, Enric, eso de que se van a otro lado a comprar o hacer trámites, eso bien sabes que no es ni será así.
Y seguro que es esa la lógica que aplica el ayuntamiento, hecha la ley hecha la trampa, los servicios están aquí o muchos minutos y muchos euros de distancia, medítalo, luego me dices.
Bé, jo acabo d'arribar a casona després d'una jornada maratoniana on he exercit el meu dret a vot. A diferència de la majoria, jo he fet el viatge expressament per l'ocasió. Poca gent ha votat, molt poca (un 9%) i realment significa que se'ns en refot tot plegat. És el fracàs de la democràcia, de la llibertat individual i del poc sentit comú i comunal que es presuposa que tenim. Se me'n refot el resultat, avui és un dia trist per la democràcia de la nostra Vila.
Crec que entre tots ens ho hauríem de fer mirar. No és festa dilluns, ni tampoc hi ha l'excusa de la platja, ni d'un pont llarg, ni d'un dia plujós... Tampoc em val allò de "no he anat a votar perquè hi estic en contra". Si hi estàs en contra, votes en blanc o nul, quedar-se a casa és una vergonya. És el triomf de la indiferència en un procés plenament democràtic. Es fan gestions des de l'ens municipal, independentment de si són encertades o no, i la resposta és la indiferència. Si jo ostentés el càrrec d'alcalde, se m'acabarien les ganes de seguir treballant per tots els "borregos" que critiquen, es queixen, alaben, divinitzen, idolatren o xulegen de la seva pròpia persona, glorificant la seva extrema intel·ligència, i me n'aniria cap a casa, a treballar pels meus. Queda dit que jo no tinc tanta paciència. Queda dit que avui és un dia tristíssim.
Pel que he llegit, sorpresivament, al col·legi electoral, es veu que des de l'ajuntament s'ha arribat a un acord amb el pàrquing saba per fer descomptes del 50% a les seves tarifes. Tenint en compte que el pàrquing resta mig buit tota la setmana laboral i que el preu que en resulta s'equipara amb el preu que costava la zona blava (crec que més barat i tot, però no ho tinc corroborat) em sembla una notícia sens dubte excepcional.
També comentar al Sr. Amaro que la circulació se seguirà mantenint per les places, independentment del projecte guanyador, i s'hi habilitaran zones de càrrega i descàrrega, com fins ara.
Personalment, crec que les places eren del poble, de la gent, i un bon dia els cotxes i el trànsit les van segrestar. Avui, amb l'evolució del poble, les decidim recuperar per la gent. Qui no entengui aquest argument és que és ruc. Un espai públic, sense fums, més tranquil, on els nens puguin jugar sense por d'ésser atropellats per algun subnormal, prendre el sol, llegir el diari, tirar-se boles de neu, fer petar la xerrada... al bell mig del poble. Qui és capaç de renunciar a això? Segons la meva opinió: algú molt egoïsta, ranci, egocentrista, capquadrat i gitanot. En definitiva, algun fenici comerciant. Ai, no hi pensava, que han boicotejat la votació popular.
No és normal que més del 60% dels cotxes aparcats a les places públiques siguin de veïns de la zona. No és normal que del 40% restant, un 90% sigui de gent que treballa a la zona. No és normal dir que les places les volen els turistes (que van tots a aparcar a la quinta forca) quan el que es vol defensar és el dret d'aparcar el cotxe al carrer per no pagar el lloguer o la compra d'una plaça d'aparcament pròpia. Jo, que tinc una plaça a casa meva encara que hi vaig poc, EXIGEIXO una reducció d'impostos. No faig ús del pàrquing municipal, vaig caminant a tot arreu, no saturo la circulació de la vila i no ocupo cap plaça de pàrquing destinada a un turista. O sigui, balanç positiu. Doncs que se'm retorni.
Si al final, tothom podem reclamar. Ens hem acostumat que podem dir la nostra en tots els àmbits i exigim que es faci el que més ens interessa, com a éssers humans egoïstes que som. I els pobles, per bé o per mal, l'endogàmia fa més greus aquestes situacions.
Només em queda un consol, com a ésser humà egoïsta que sóc: el meu vot a les municipals ha servit per recuperar tres places del poble per al poble on els meus fills, si déu vol, podran jugar i prendre el sol sense cotxes. A qui no li vagi bé, que foti fora l'actual administració a les properes municipals, però les places ja seran del poble i no ho deixaran de ser mai més. Ens agradaran més o menys, però seran nostres i algun dia, segurament tard, es valorarà. Sempre quedarà l'idiota de torn que morirà emprenyat però, egoïstament, se me'n fot. I se me'n fot que la gent no hagi anat a votar, jo sí que ho he fet i tinc el dret de queixar-me si alguna part de les noves places no m'agrada. el 91% dels meus conciutadans no el té. Mai el meu vot ha tingut tan pes: he votat per 10!
Gràcies per haver-me fet tan important. Hipòcrites.
aquests acords ja fan mes d'un any que estan fets i ens ho volen vendre ara.
si el problema és que temeu quedar-vos sense "compradors", només dir-vos que les grans zones comercials de tot el món tenen generalment unes condicions urbanístiques enfocades al VIANANT. La Plaça Santa-Maria els Herois presenta unes condicions de inseguretat pel vianant assombroses. Les voreres fan pena i la illegalitat constant dels vehicles fan que atravessar la plaça sigui una aventura. El que vull dir és que prefereixo haver d'aparcar 5 minuts més enllà però tenir un espai públic de qualitat i que faci goig de caminar,passejar i comparar. humil. Crec que s'ha de primar al vianant enfront al conductor, i en aquest cas serà una actuació que beneficiarà a tots els vianants de Puigcerdà. La gent aparcarà més lluny i passejarà fins el centre per anar a comprar, sinó mirin tots els exemples d'altres ciutats catalanes.
Estic d'acord en què s'ha de primar al vianant sobre el conductor. També estic d'acord que facin les places per a vianants.
Ara bé, sobre això que dius... m'agradaria saber què diries si haguessis aparcat el cotxe a un quilòmetre del centre en ple hivern, amb els carrers glaçats, estigués bufant un torb de cal déu i estiguessis carregat amb bosses de compra. Segur que llavors series el primer que demanaria aparcaments més a prop del centre.
La major part de les ciutats de Catalunya no tenen l'hivern que tenim nosaltres...
Publica un comentari a l'entrada
<< Home