07 de maig 2008

Urbanisme a Puigcerdà (II)

Si us heu passejat darrerament per Puigcerdà haureu vist que les botigues estan empaperades amb cartells on els comerciants s’oposen rotundament a la reforma urbanística prevista per l’equip de govern municipal si no se solucionen conjuntament els problemes de manca de pàrquings que se’n derivarà d’aquesta reforma urbanística.

Fent-ne cinc cèntims, l’Ajuntament es proposa fer peatonal gairebé tot el centre de Puigcerdà, eliminant les places d’aparcament de les places Cabrinetty, de l’Ajuntament, Santa Maria i dels Herois. A canvi, pretenen fer un seguit d’aparcaments a l’estació, la Baronia i el Poliesportiu i connectar aquestes zones amb el centre mitjançant un bus.

Anem per pams. Crec que poca gent s’oposa a que el centre de Puigcerdà esdevingui peatonal. Crec també que una línia de bus, tot i que serà clarament deficitària i del tot insuficient, és una bona mesura per un nucli com Puigcerdà que ha crescut molt els darrers anys i que té una topologia complexa.

Ara bé, crec que aquí s’acaben els consensos. D’una banda, l’Ajuntament ens proposa una mena de referèndum aquest diumenge on podrem votar entre dues propostes per a cada plaça: una, força espantosa, i una altra, la que ja ha triat l’Ajuntament. Quina democràcia més galdosa! Per això hem d’anar a votar? És com l’acudit aquell de l’època d’en Franco quan es va fer un referèndum on “si votaves sí, és que el dictador es quedava i si votaves que no, és que no marxava”. Doncs quelcom de semblant.

Fer pàrquings a l’extraradi del poble no soluciona res. Un bus que connecti tots els pàrquings pot trigar mitja hora a fer tot el circuit i portarà uns pocs passatgers. De debò es pensa algú que això arregla cap problema? A mi em sembla que fent números es veu que podem transportar uns 80 passatgers per hora. Sense comentaris. O això, o posem una flota d’autobusos que serà impossible de mantenir.

D’altra banda, l’ascensor de l’estació s’espatlla cada dos per tres i no parlem del del pàrquing SABA, que sembla estar permanentment fora de servei. Què passa amb la gent gran, amb els discapacitats o amb els matrimonis amb fills que porten cotxet? És evident: que se les componguin com puguin.

Però és que, a més a més, SABA disposa per contracte d’un munt de places de zona blava. Si traiem aquestes places del centre, SABA haurà de ser compensada amb més zones blaves a la perifèria del poble. Això representarà que la zona blava pot arribar tranquil·lament a l’estació i a prop del Poliesportiu.

En fi, que si vols pujar a Puigcerdà a comprar el diari, anar a la farmàcia o a l’hospital o al banc, a comprar qualsevol cosa… millor no pugis! I ja no parlem de si hem de deixar el cotxe a Rigolisa i anar al centre de la Vila un cru dia d’hivern amb una bona rufacada i temperatures sota zero!

Què pretén l’Ajuntament? Arruinar el comerç de la Vila? Què serà del centre si els comerços han d’acabar tancant? Què es pretén? Que es muntin als afores de la Vila grans centres comercials a l’estil de Manresa o de Barcelona? Perquè si és això el que es vol, van pel bon camí.

Crec que sóc força objectiu, ja que no visc del comerç ni tinc cap botiga. No tinc interessos creats. Però molts caps de setmana, he renunciat a pujar a comprar a Puigcerdà perquè resulta impossible trobar aparcament per al cotxe a una distància raonable. No és que pretengui aparcar davant de la botiga, però tampoc tinc cap necessitat de fer un quilòmetre o més caminant. Si vull caminar, me n’aniré a la muntanya que l’aire és més net.

2 Comments:

At 2:54 p. m., Anonymous Anònim said...

Te'n faries creus del munt de gent que aposta per alguna de les propostes que considerem horroroses... Sens dubte tenen el gust al cul. Tampoc les propostes que van arribar a l'ajuntament eren gaire llustroses.

I això dels pàrquings... suposo que de tant en tant s'han de prendre decisions estratègiques i de planificació, no només prendre decisions polítiques que no porten enlloc.

Ja saps que, particularment, prefereixo que es tingui una idea ferma i formada sobre un tema, encara que em vagi en contra o no precisament a favor, i que em tinguin emprenyat a que no es decideixi res i es vagi munyint la vaca.

Si vols més informació, es veu que la remodelació va a càrrec del pla únic d'obres i serveis amb una forta participació a l'hora de pagar de l'ajuntament, però almenys és una subvenció. No havíem quedat en que s'havien de demanar?

Sobre els projectes, el de la Pl. del campanar no me n'agrada cap. El de la pl. de l'Ajuntament és una bona idea per guanyar un mirador decent al poble i per adecentar una mica la plaça, que amb tant cotxe oficial fot pena. I de la pl. Cabrinetty, jo apostaria pel projecte on se suprimeix el salt de nivell, més que res per aprofitar la plaça com una excel·lent ubicació per fer concerts, cinema, teatre i qualsevol cosa on hi hagis de posar cadires i un escenari, eliminant que el del davant et tapi.

 
At 10:32 a. m., Blogger Juan Amaro said...

El tema plazas si que coincido que las alternativas que birnda el ayuntamiento son: las hacemos o las hacemos.
Pero, Enric,mencionas el tema de las zonas azules y de las dificultades a la hora de aparcar y allí discrepo contigo y te diré dónde.
Hablas de no dejar el coche lejos y realmente, salvo días muy puntuales de alta temporada como pueden ser en los meses de agosto o algunos de diciembre o puentes, el aparcamiento no falta e incluso por una hora es gratuito y a solo metros del centro mismo como sucede en el caso del parking municipal.
Ni hablar de lo cercano y a mano del que pertence a SABA.
Y en este último creo que la asociación de comerciantes debe de aplicar su capacidad de negociantes y hasta su logística que si no la tienen la tendrían que estructurar para incentivar a sus clientes a subir y aparcar al menos durante una hora gratis o cambiar el ticket de compra por esa hora gratis de modo que quien aparque lo haga sabiendo que si consume en el comercio de Puigcerdá, sus comerciantes le retribuirán ese gesto a través de una hora gratuita de aparcamiento.
Si esto lo hacen CAPRABO Y BOM PREU porqué no pueden hacerlo el resto de los comercios?
Creo que el remodelar las plazas en beneficio de brindar un atractivo más al turismo no está mal, aunque no comparto la manera de consultar la población.
Sabes de sobra, Enric que a la hora de exponer mi punto de vista no me corto, por esa misma razón creo que en este caso, más allá de la lógica preocupación de los comerciantes, estos deberían proponer soluciones para el tema aparcamiento, la hora gratuita en SABA sería una de ellas y el agregar una más en el parking municipal en el caso de los restoranes no vendría nada mal, me parecería justo, de poseer un comercio, el brindar esta ventaja a mis clientes si esto me reporta que los mismos ven o toman en cuenta el hecho de que mostramos voluntad a la hora de brindarles el mejor servicio posible, al fin y al cabo hoy por hoy el turismo vuelve a ser el motor que mueve la economía cerdana.
Si bien creo que el ayuntamiento debería aplicar en toda regla la democracia y brindar una opción diferente al tiempo que recompone las plazas de aparcamiento tanto en zonas próximas como las más alejadas como pueden ser estación o lago.
De la misma forma afirmo que es la oportunidad de que el gremio de comerciantes debería en esta ocasión presentar alternativas a esta remodelación, Meister habla de la plaza Cabrinetti como lugar apropiado para conciertos y diversos eventos, es verdad, pero creo olvida que la plaza DEL CALL posee condiciones aún más apropiadas que la Cabrinetti, hasta el escenario está ya montado y el espacio físico es sensiblemente superior, lo mismo que las posibilidades de iluminación y hasta existe un espacio para que los actores o lo que sea puedan cambiarse.
Insisto, el tema aparcamiento no sería el verdadero problema, el tema sería que habría que concientizar a los comerciantes y a la misma población a que tendrían que caminar un poco más, pero a cambio la calidad de vida sería mejor, al tiempo que si a las plazas se le diese el uso debido y no se invadiera las mismas con terrazas, entonces valdría la pena este "democrático" referendum.
Eso sí, espero que en un futuro las plazas circundantes a la plaza de los héroes vuelvan a ser eso: plazas y no terrazas.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home