03 d’agost 2007

Condensat cultural

Arriba l’agost i les revistes de premsa gratuïta que, entre altres coses, porten informació sobre les activitats que es fan a Cerdanya i rodalies pesen molt més que altres mesos. Alguna, fins i tot, fa dues edicions quinzenals.

Tothom, tant a l’Alta com a la Baixa Cerdanya es posa a fer activitats lúdiques, festives i culturals com bojos. Tantes, que és impossible assistir-hi a totes i de vegades has de renunciar a alguna cosa interessant perquè et concideix amb una altra que t’interessa més.

Tot es concentra, sobre tot, a les setmanes centrals de l’agost. Després, tot és un desert. Molt poca cosa trobem el setembre o el juliol. Una llàstima! Suposo que com que vivim per als de fora i aquests només ens visiten uns quants dies per l’agost, tot s’ha de concentrar aquests dies.

Però jo em pregunto: els d’aquí no comptem pas? No tenim dret a tenir cultura i altres activitats la resta de l’any o què? A més, a més, tanta xerrameca amb això de desestacionalitzar el turisme i només oferim activitats per l’agost.

En aquest sentit, val a dir que Puigcerdà constitueix una mica l’excepció, almenys al juliol. La primera setmana, ofereix la setmana cultural del Roser, seguida d’una altra setmana amb la Universitat d’Estiu que enllaça amb les activitats de la festa Major. Només queden uns dies buits a finals de juliol.

Però la resta de la comarca ho posa tot a la mateixa cistella. T’agrada la música? Doncs el mateix dia tens festival de música de Llívia i festival de música d’Hix. En canvi, altres dies, no hi ha cap activitat “interessant” enlloc.

No es podrien posar una miqueta d’acord i fer una oferta més lògica i estudiada? No es podria repartir més en el temps tota aquesta oferta condensada que acaba empatxant de tanta cosa que es fa en pocs dies?

I ja no parlem d’activitats a les comarques veïnes. Si no hi ha coordinació dins de la Cerdanya, què hi ha d’haver amb els altres? En fi, una llàstima, com sempre, però suposo que no es pot tenir tot.

Això sí, des d’aquí demano a les autoritats pertinents que es posin, almenys a la Cerdanya, d’acord per fer ofertes culturals conjuntes que no se solapin estúpidament, ja que tothom hi sortirà guanyant. Els que van a les activitats, perquè no hauran de renunciar a res i els organitzadors, perquè tindran molt més públic.

Clar que, si del que es tracta és de robar-se el públic els uns als altres, llavors ja van pel bon camí tot i que sigui una política absurda que acaba perjudicant tothom.