07 de març 2007

Una cultura

A la darrera entrada del bloc, parlava de la bona notícia que representava que es vulgués constituir un ens amb reconeixement oficial que pugués actuar a tots dos costats de la frontera com si aquesta no existís, a fi de desenvolupar projectes comuns per a millorar la qualitat de vida de tots els cerdans.

Una de les coses que sempre he trobat realment a faltar és la manca d’un centre d’informació coordinat entre les activitats que es realitzen a tots dos costats de la ratlla, que n’hi ha moltes al llarg de l’any.

Degut a una certa endogàmia i a la tendència consolidada pel pas dels anys, la comunicació entre l’Alta i la Baixa Cerdanya (i la subcomarca del Baridà, així com la comarca del Capcir) és escassa, per no dir que inexistent.

Els cerdans de la Baixa Cerdanya que volem saber quines activitats es fan a Osseja o a Font-romeu ens hem de contentar amb veure-ho anunciat ocasionalment en algun cartell i suposo que una cosa similar els deu passar a ells respecte de les activitats que s’organitzen a la Baixa Cerdanya.

Darrerament he participat en algun esdeveniment cultural de l’Alta Cerdanya: la borsa de minerals de Llo, una xerrada a la Tor de Querol, les jornades micològiques de Bourg-madame, etc, però la major part dels esdeveniments culturals i esportius m’han passat del tot desapercebuts.

I és que de vegades han de passar molts anys per assabentar-se’n que els Festivals de Música d’Hix tenen un gran nivell, però són populars alhora o que a la veïna població de Palau se celebra un dia en commemoració d’un antic molí de farina i forn de pa, per posar un parell d’exemples.

Hi ha moltes activitats a tots dos costats de la ratlla, però mentre no hi hagi alguna entitat que es dediqui a centralitzar la seva informació i en faci difusió comuna, sempre ens perdrem, com a mínim, el cinquanta per cent d’allò que es fa a la nostra comarca que, per moltes ratlles que se li tracin a sobre, és i serà una.