22 de març 2007

Parcs rigorosament vigilats

Des de l’àrea de Governació de l’Ajuntament de Puigcerdà se’ns informa que, a l’igual que en alguna altra població catalana, es té la intenció d’instal·lar càmeres de vigilància a l’estany i parc Schierbeck a fi de posar fi a les contínues bretolades que els assoten, amb la conseqüent destrucció de mobiliari urbà, senyalètica, etc.

Reconec que la idea de fer alguna cosa per posar fi a l’estat denigrant en què es troben alguns elements del parc em sembla magnífica. Però el mètode emprat crec que serà, simplement, un bluff preelectoral que no s’acabarà duent a terme i que no resoldrà res.

No es tractar de fer afirmacions gratuïtes. Per començar, els pocs precedents existents han comportat un munt de tràmits burocràtics, coronats per una comissió que ha hagut d’autoritzar la instal·lació de càmeres amb aquesta finalitat.

D’altra banda, dubto que cap funcionari municipal s’estigui control·lant allò que surt per les càmeres, per la qual cosa dedueixo que es gravarà tot en vídeo. De debò volem que ens gravin? De debò que anirà tothom a passejar per aquest espai privilegiat si la seva intimitat és trencada d’una manera tan evident?

Ja no parlo de determinades activitats nocturnes de moltes parelletes, perquè molts dies, el parc es tanca a partir d’una determinada hora. Però, si és així, si el parc es tanca, per què cal posar càmeres? No serà que hem vist la idea per la tele i ens ha agafat enveja i si fulanet o té jo també ho vull?

D’altra banda, em penso que l’estany no és l’únic espai urbà on caldria posar càmeres de vigilància, ja que les destrosses de mobiliari són omnipresents per tot el municipi i gravar els moviments dels ciutadans no em sembla gaire bona idea.

A mi, particularment, tant se me’n dóna que em gravin. Però entenc que hi ha molta gent que no se sent còmoda sabent que se’ls està gravant, perquè poden tenir la intenció –no sempre errònia- que se’ls està controlant o espiant.

De debò que tothom confiaria en la discreció del funcionari de torn sobre allò que pugui veure en les gravacions? Això és encara un poble i quasi tots ens coneixem. Vèncer la temptació de ficar-se en la vida dels altres no és sempre tan senzill.

És aquest un debat punyent, un de tants que tindrem en aquest segle que comença entre llibertat i seguretat. Sóc pessimista, ja que penso que la gent escollirà sempre la seguretat per sobre de la llibertat. És això dolent? Bé, depèn de si volem viure segurs… envoltats per un mur de filferro i amb focus apuntant-nos per la nit, no sigui que algú vulgui escapar de la garjola que entre tots estem ajudant a construir.

6 Comments:

At 7:45 p. m., Anonymous Anònim said...

No se si has vist que la fotografia que surt al diari, es el mateix cartell que fa tres anys que està trencat i que sempre que surt la noticia l’envien perquè surti que dolenta que es la gent (de fet aquesta fotografia ja la he vist 4 vegades al regió 7 en tres anys, agafada des de diferents angles). Jo no diria bretolada, diria deixadesa per part de l’ajuntament. En tres anys no han tingut temps de reparar aquest cartell? I el fanal que es troba al davant que porta 2 anys trencat? I els cartells metàl•lics del terra, que porten d’aquesta manera des de que es fa fer la ampliació fa 10 anys? I la teulada del mirador amb xapes a punt de caure, que també porta d’aquesta manera 2 anys?. De fet la idea aquesta de les càmeres es força absurda, a l’ascensor municipal fan cada dia alguna cosa (quan funciona) i no passa res. De fet les càmeres de l’ascensor municipal, estan funcionant de manera il•legal, perquè en cap moment ens avisen de que estem sent vigilats. Crec que tens tota la raó quan dius que es mes aviat un anunci electoral, com molts que ens diuen cada dia.

 
At 8:32 p. m., Anonymous Anònim said...

Es a dir que la culpa de que parc del llac estigui en males condicions, no es per no fer res en anys es perque la gent i entra. Dons tamquem tot el poble i que no entri ningu.

 
At 10:15 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Particularment sóc de l'opinió que una cosa no treu l'altra. Vaja, que de bretolades n'hi ha. De fet, jo crec que són conductes força més greus que bretolades o incivisme, però en fi. D'altra banda, hi ha una deixadesa important per part de les autoritats. És cert això que la senyalètica malmesa no es canvia des de fa la tira de temps.

El que dic és que posar càmeres no arreglarà gaire cosa. Simplement, els brètols, incívics o com vulguem dir-los es posaran un passamuntanyes i santes pasqües. O s'aniran a altres indrets de la Vila on no hi haurà càmeres.

Crec que és funció de la policia controlar aquestes coses, no sé si la municipal o els Mossos.

Una altra cosa és deixar que el mobiliari urbà malmès es quedi anys i panys trencat, amb la mala imatge que això dóna de la Vila.

 
At 3:40 a. m., Anonymous Anònim said...

De fet es cosa de la policia, però el problema comença quan tens 2 policies per tot Puigcerdà i 4 per la resta de la Cerdanya. El mes normal es que sempre i hagin brètols. El que no es normal es que passin anys sense reparar les bretolades. De totes maneres el mateix alcalde, fa 4 mesos va anunciar que havien disminuït aquests actes, doncs si abans no hi havien càmeres, per que fan falta ara?

 
At 7:02 p. m., Anonymous Anònim said...

per mi el simple fet de entrar al banc i veure les cameres, em fa sentir incomoditat. entenc que es per seguretat,peró no ho puc evitar.

 
At 10:53 p. m., Anonymous Anònim said...

Me’n recordo quan no tenia cotxe ni vivenda, on anava amb la meva parella? Al parc. I es de suposar que ara funciona igual. Nomes falta que hi posin càmeres i s’acaba el bròquil. Que deixin el parc com està i que el tanquin a les nits com fins ara. Encara donaran alguna noticia mes per les eleccions municipals? No han tingut prou en retardar l’acabament de l’avinguda Catalunya i el sorteig del pisos de protecció oficial? De fet fa gaire be un any que estan acabats i ara se’n recorden de que estan fets.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home