08 de març 2007

El centre de Puigcerdà

D’un temps ençà, estem veient la transformació urbanística de dues parts molt emblemàtiques de la Vila: el seu centre i la zona de l’estany. Ara li ha tocat a la Casa Gran, en ple centre de Puigcerdà, que serà remodelada. Suposo que com que l’edifici està classificat faran allò que se sol fer en aquests casos: la buidaran per dins i mantindran la façana, arranjada.

La veritat és que ja era hora. La primera cosa que es trobava un turista en arribar a la plaça Barcelona eren dues enormes cases en ruïnes: la Casa Gran i la Torre Muñoz. Aquesta segona, continuarà així un cert temps, pel que veig, ja que pel moment no sembla que ningú no se’n vulgui fer càrrec.

Ja fa dies que s’ha iniciat un rentat de cara de la Vila. Un dels projectes destinats a millorar-ne la imatge és la complexa remodelació de l’avinguda Catalunya, que hauria de deixar la principal via d’accés al centre de Puigcerdà en condicions, cosa que trobo molt positiva.

D’altra banda, el centre mateix continua intocat i sembla que intocable. Les terrasses campen pertot arreu, hi ha col·lapses cada cap de setmana o festiu i els puigcerdanesos i els turistes no poden gaudir d’un espai que, si estigués tancat a la circulació, guanyaria moltíssim, ja que conformaria un centre comercial sense cotxes, per poder passejar tranquil·lament, tal i com han fet un munt de poblacions arreu de Catalunya.

Un altre punt a millorar és la plaça Cabrinetty que antigament era la plaça Major i era molt més maca que en l’actualitat, presidida per l’estàtua del general Cabrinetty. Això que ara diré ja ho he dit en públic més d’un cop, però si li hem posat una estàtuta a l’Ortega Monasterio a l’Escola de Música, no hauríem de recuperar un espai tan emblemàtic de la Vila com és la plaça Cabrinetty? No s’ho val?

Finalment, l’espai més gran de tots i els més conegut, l’Estany i el Parc Schierbeck també es podria millorar i molt. D’una banda, fent-hi més activitats quan el temps acompanyés, tant musicals, com culturals, com esportives. D’altra, potser ja és hora de renovar una senyalètica molt malmesa i deixada a fi que la gent en pugui gaudir amb coneixement de causa de la natura d’aquest espai privilegiat.

Som una vila bàsicament turística. En vivim d’això i el centre de la Vila és un dels espais més visitats de la comarca. Potser que entre tots plegats ens esforcem a millorar-lo per tal que tots en puguem gaudir i sentir-nos orgullosos.

1 Comments:

At 6:12 p. m., Anonymous Anònim said...

De fet el que estem veient últimament a la nostra vila, no deixa de ser campanya electoral i molt em temo que quan pasin les municipals, tot el que siguin millores de Puigcerdá, quedaran arraconades. M’agradaria anar errat però l’experiència que tenim a la nostra vila es el que ens indica. De fet l’avinguda Catalunya ja tindria que fer mig any que la haurien d’haver acabat. Els habitatges de protecció oficial els van acabar al mes de juny (per molt que diguin que va ser a l’octubre).

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home