05 de gener 2007

No hi ha camells

M’acabo d’assabentar que aquest any els Reis d’Orient no arribaran a Puigcerdà en camell. Sembla que hi ha problemes burocràtics. Els camells, l’Ajuntament els llogava a un circ francès i, pel que sembla, hi ha alguna normativa que impedeix que els animals en qüestió travessin la frontera i, és clar, no és cosa de fer-los incomplir la llei als pobres Reis d’Orient. Així que enguany, aniran en tartana.

Bé, almenys ens estalviarem una picossada de lloguer de camells, ja que no eren precisament barats els animalons. Però, d’altra banda, es perdrà un dels pocs elements vistosos de la cavalcada. Tornem als orígens.

A Barcelona arriben en vaixell, a la Molina, esquiant i a Puigcerdà… en tartana. Bé, tampoc és cosa que es llancin en paracaigudes o surtin del fons de l’estany tots xops, però una mica d’originalitat sí que fóra d’agrair. Clar que, possiblement, el tema de la burocràcia camellenca hagi estat una sorpresa de darrera hora i la comissió de festes no hagi pogut reaccionar a temps.

Enguany, però, serà el segon cop que ens visitarà el Fumera, el Carboner i el Cuiner a la plaça del Call. El Fumera és un dels patges tradicionals dels Reis d’Orient en alguns indrets de la província de Girona i és una tradició recentment recuperada.

També és d’agrair que aquest any no hi hagi hagut problemes amb el recorregut dels Reis pels carrers del poble, a diferència de l’any passat en què va haver-hi certes diferències de criteri entre l’Ajuntament i els comerciants. Això sí, veient el mapa del recorregut facilitat a la premsa, més aviat sembla una pantalla del Comecocos.

En fi, que aquesta nit veurem un altre cop desfilar els Reis, escortats pels patges reals, llençant carmels als nens, mentre una tropa de mamàs i de iaies enfervorides es dediquen a arreplegar-los en bosses com si a casa seva passessin gana.

Bé, però no ens fem mala sang, que les festes nadalenques ja s’acaben i aquesta nit és una nit màgica pels més menuts, que són els veritables protagonistes de la festa. Esperem que en properes edicions, es vagin recuperant més elements tradicionals d’aquesta festa tan nostrada.

3 Comments:

At 10:37 a. m., Anonymous Anònim said...

Tot plegat va ser una cavalcada força penosa. Podrien haver fet alguna carrossa, no se, alguna cosa interessant.

 
At 7:37 p. m., Anonymous Anònim said...

Hola enric, tinc postals antigues de Puigcerdà que he anat comprant, si vols te las envio al correu electrònic. El meu es libroshablados@yahoo.es.

 
At 12:18 p. m., Anonymous Anònim said...

Bon dia i perdoneu que em posi en les vostres coses, però a mi m'interesaria molt, rebre també fotos de Puicerda i La Molina en el meu correu.
Quedo molt agrait, i celebro que ho hagi un mitja com Trinxat que ens doni la posibilitat de contactar amb gent de la comarca.

salutacions molt cordials.

JOAN

PD: per e-correu t'enviaré la meva adreça, gràcies.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home