13 de desembre 2006

Aigües encantades

Hi ha una magnífica obra de teatre de Joan Puig i Ferreter anomenada Aigües encantades. Tracta d’una població endarrerida socialment i tecnològica que pateix una gran sequera. La seva gran solució consisteix bàsicament en pregar al cel. Un jove foraster arriba a les contrades i proposa de solucionar el problema fàcilment, mitjançant la canalització d’unes aigües considerades sagrades per la gent d’allà.

L’obra mostra una terrible lluita entre els antics valors i els nous, entre l’antigor i la modernitat, entre un món rural i un món industrialitzat, però també entre la ignorància i la superstició i la ciència i les llums de la raó.

Es tracta d’una obra de l’any 1907, de fa quasi cent anys que aviat podrem veure representada a Puigcerdà. Sembla que aquesta obra no té gaire actualitat i que tracta d’una realitat sòciocultural afortunadament ja superada. Però res més lluny de la realitat.

Fa poc s’ha fet palesa la dimissió de l’Alcalde de Lles de Cerdanya, Ramón Sellés, arran de la negativa dels seus propis regidors de sotmetre a consulta popular un innovador projecte d’obtenció d’energia a partir de la biomassa obtinguda de les restes forestals del municipi.

El projecte havia estat considerat com a modèlic i innovador per la Generalitat de Catalunya i disposava ja de les subvencions necessàries. Però l’oposició d’alguns veïns del municipi han impedit la seva realització.

En un principi, l’Alcalde va decidir que, per solucionar la polèmica, es realitzaria una consulta popular i que fos el poble qui decidís. Però sembla que part dels regidors de Lles tenen un concepte nul de la democràcia i això de donar-li la veu al poble, deu ser un greu i lleig pecat i han votat en contra de la prevista consulta. Tot plegat, patètic.

Suposo que el dia que els marxi la llum i no puguin escalfar-se, els qui han votat en contra seran els primers que posaran el crit al cel per estar deixats de la mà de Déu. Però en fi, ja s’ho trobaran.

Està vist que la innovació i el progrés, amb un projecte totalment ecològic, basat en una energia renovable era massa indigest per algunes mentalitats retrògrades. Suposo que prefereixen una electricitat generada a base d’efecte hivernacle i de residus nuclears i que es foti tothom.

És una mica la mateixa posició que els qui s’oposen a la instal·lació de aerogeneradors eòlics perquè alletgen el paisatge, però no tenen inconvenient que es construeixin centrals nuclears o tèrmiques… lluny de la seva vista, és clar.

4 Comments:

At 3:51 p. m., Anonymous Anònim said...

De fet, l’electricitat que consumim prové en gran mesura de la energia nuclear, tant la que generem aquí com la que comprem a França ( la qual es nuclear al 95% ). En un país com el nostre, amb tants nuclis aïllats, seria ideal poder comptar amb l’energia solar. L’estalvi en infraestructures de connexió, es reduiria considerablement. Es com la telefonia, per que fan falta els fils de connexió? Tenim satèl•lits, WI-FI etc… trobo que nomes es seguir amb un model de negoci obsolet.

 
At 4:34 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

El problema amb l'energia solar és que encara no és prou rentable. A més, el procés de fabricació de les plaques solars fotovoltaiques requereix moltíssima energia i és molt i molt contaminant. Per sort s'estan investigant noves tecnologies. Per descomptat que a la Cerdanya l'aprofitament de l'energia solar tèrmica està molt lluny del que es podria aprofitar.

 
At 1:32 p. m., Anonymous Anònim said...

La companyia BP fa pocs anys va obrir una planta de fabricació de mòduls solars a Madrid de no tecnologia que abarateixen els costos i surten mes rendibles. De totes maneres tens raó encara surten massa cars, el període de amortització es de 10 anys.

 
At 3:00 p. m., Anonymous Anònim said...

Visc a Lles i et felicito per la teva visió externa tant encertada. Aquí els demòcrates, per poc escandalosos, hem perdut aquesta gran oportunitat que a més hagués donat feina a gent del municipi. El pitjor és que tot plegat tenia un "tufillo" preelectoral...

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home