10 de desembre 2006

Or blanc, mirades al cel

Ja tenim un altre cop el pont de la Puríssima (o el de la Constitució, com més us agradi) a la Cerdanya i tot s’omple de gent. Enguany no ha nevat encara a les muntanyes i el sector turístic està pendent tot el dia de les previsions meteorològiques. Suposo que deu ser l’únic moment de l’any en què el cerdà mitjà (llevat dels pagesos, és clar) miren amb insistència el cel per tal d’esbrinar si serà neu o sol.

Però no tots miren el cel demanant el mateix. És curiós, oi? Alguns demanen sol per poder gaudir d’una certa bonança que enguany ens ha acompanyat fins a final de la tardor. D’altres, com les persones que treballen a pistes d’esquí o a hotels a peu de pista, imploren la neu, si més no, que faci fred per poder fabricar neu artificial.

I a la Vila? Doncs no us ho creuríeu! Jo ja he sentit força botiguers que demanen que no nevi. El motiu obeeix al següent raonament: si no neva, els turistes, en comptes d’anar a esquiar, passejaran molt més pel poble i, en conseqüència compraran més.

Bé, tothom pot pensar com vulgui i desitjar allò que cregui més oportú, però no tinc tan clar que aquest raonament sigui enraonat. Per començar, els hàbits costen de canviar. Setmana rere setmana veiem com els turistes i estadants de segona residència pugen a passejar –que no a gaire cosa més- a la Vila a darrera hora del matí i de la tarda. No crec que vulguin deixar-se el sou comprant per passar el temps.

En canvi, suposo que veurem escenes d’esmorzars inacabables en molts bars i granges de Puigcerdà i d’altres poblacions cerdanes o, fins i tot, alguna sortida tardana al bosc i a la muntanya a fer-se la foto de rigor. Però això de deixar-se uns calés que, possiblement, ja estan gastats en altres coses, nanis!

Naturalment, alguna cosa de veritat també hi ha en aquesta teoria. Si molta gent passeja més estona, pot ser que acabin comprant més, però estem en temporada de fortes despeses, ja se sap: el cicle del Nadal i amb les hipoteques pujant, la gent no està per gaire romanços.

En qualsevol cas, penso que la majoria estan desitjant amb tot el seu cor que caigui d’una vegada l’or blanc del cel, ja sigui per esquiar, ja sigui per gaudir de les conseqüències.