29 de novembre 2006

El passat recuperat

Puigcerdà ha rebut de mans de les besnétes de Josep Maria Martí (1837-1917), antic farmacèutic, arxiver i alcalde de la Vila i un dels defensors de Puigcerdà durant els atacs carlistes dels anys 1873 i 1874, un document del segle XI que es trobava barrejat amb papers propietat de l’il·lustre patrici. A més a més, també s’ha fet donació d’altres documents molt interessants, així com de material bibliogràfic.

El document en qüestió és molt important, ja que es tractaria del document més antic que es coneix que parla de Puigcerdà, concretament sobre unes disputes territorials i que parla dels ja desapareguts nuclis puigcerdanesos de Pallerols.

És una molt bona notícia, sobre tot en un lloc on l’habitual és haver de parlar de pèrdua de patrimoni i de destrucció. Per sort, de tant en tant podem parlar d’alguna cosa positiva.

També ha estat possible recuperar material (cartells) relatius a la primera Festa de l’Estany, tan emblemàtica de la nostra Vila.

Igualment, s’han pogut recuperar les actes de la construcció de la carretera que va des del Pont del Soler fins la Collada, que ja no s’utilitza i de la qual només restaven referències.

Properament, l’Arxiu Històric organitzarà una exposició amb part del material donat, cosa que ens permetrà conèixer un bocí més de la nostra història. Enhorabona.