25 de juny 2014

Per fi, el Museu CerdàContinuant amb la febre inauguradora que sembla haver-se apoderat dels actuals responsables municipals, l’altre dia, com a membre del Patronat del Museu Cerdà vaig poder comprovar com han quedat les dues primeres sales del projecte museístic que des fa anys i panys estaven esperant a realitzar-se.

Aviat tindrem oficialment un museu a Puigcerdà: el Museu Cerdà, projecte que porta en actiu des de fa més de vint anys i que fins ara, per vicissituds diverses alguns cops, mala sort uns altres i falta de voluntat política d’enllestir el projecte gairebé sempre ha tingut aquesta important infraestructura cultural a les beceroles durant més de dues dècades.

El projecte, iniciat sota l’administració Llombart, ha passat per les mans de les administracions Rosell, Carretero i Planella, per acabar definitivament sota la direcció de l’Albert Piñeira i el seu equip municipal.

Porto força anys al Patronat (tot i que menys temps que altres) i realment ha estat exasperant veure com quan hi havia diners per tirar el projecte endavant no hi havia la voluntat política i a l’inrevés: quan es volia enllestir, llavors va arribar la crisi i la cosa es va posar realment difícil.

Malgrat tot, després dels múltiples entrebancs i desil·lusions que han planat sobre el projecte de Museu Cerdà, ara per fi es podrà obrir. No complet, això és evident, però és un primer pas. Es començarà per la Sala 5, que ens mostrarà la vida i miracles de la típica masia cerdana, amb la seva forma, utillatges i filosofia.

Els mitjans són sobris, però no pobres. El resultat, segons la meva opinió, és molt bo i en alguns elements, realment espectacular. És una museografia innovadora, moderna però gens ni mica estrident, amb molt bon gust.

Naturalment, és només el començament. Encara queda molt de camí per poder tenir enllestit un Museu en què ha cregut l’Ajuntament però ningú més, ja que ni des de la resta de la comarca, ni des de Catalunya ni des d’Espanya hi ha hagut gaire interès per finançar el projecte. Només l’administració municipal i l’europea hi han contribuït de manera significativa.

També és cert que el Museu serà possible gràcies a l’esforç de molta gent i que bona part dels fons del Museu provenen de donacions desinteressades per part de molta gent de dins i de fora de la comarca. A tots ells, gràcies per la seva col·laboració.

El Museu, no em cansaré de dir-ho, és una infraestructura cultural de primer ordre, que vindrà molt bé a tothom, no només a Puigcerdà, sinó a tota la comarca, tot i que molts cops no s’ha vist amb gaire interès des de la resta de la comarca.

Esperem que el projecte no es torni a encallar i que el puguem concloure en un termini raonable de temps.La voluntat, com a mínim, crec que hi és. Cal també que el Museu estigui dotat d’ún mínim de personal per poder dur a terme la seva tasca de manera digna i normal.