11 d’abril 2014

L’efecte Cabrinetty



Ahir al capvespre vam poder gaudir de la presentació a l’Arxiu Comarcal del nou llibre “L’efecte Cabrinetty”, obra d’en Josep Viladesau, en Martí Solé, Joan Manel Casanovas Garcia i Joan Manel Casanovas Mateo.

L’acte va ser molt emotiu i va ser presentat per l’arxivera comarcal, l’Erola Simon, per l’alcalde de Puigcerdà, l’Albert Piñeira i pels autors del llibre. La sala Sebastià Bosom, on va tenir lloc la presentació estava plena a vessar i van caler cadires addicionals degut a la nombrosa afluència de públic. Gairebé tota la societat puigcerdanesa hi era representada.

La figura del brigadier Cabrinetty i els fets del 10 i l’11 d’abril tenen cada cop més ressò i interès a la Vila. Després de molts anys de relatiu oblit, sembla ser que l’interès per aquests fets han retornat amb força a la societat local, fruit del treball de molta gent i associacions i, especialment, per la recuperació de l’estàtua d’en Cabrinetty, finançada amb fons públics i amb subscripció popular.

Com va dir l’alcalde en el seu discurs, un poble que oblida les seves arrels no va enlloc i corre el risc de repetir els seus errors. Per sort, també s’estan repetint els encerts, ja que la primera estàtua d’en Cabrinetty, la que va ser destruïda pels anarquistes, també va ser sufragada per subscripció popular.

La festa del 10 d’abril ens recorda uns fets malaurats que van succeir fa molts de temps, però també ens parla d’esperança, esforç col·lectiu i de pau. I ara que passem per temps difícils per la major part de la gent, tenir ben vius els nostres símbols històrics pot ajudar a fer més passador el camí que hem de recórrer, en part, tots plegats.

Un altre tret a destacar va ser la festa organitzada entorn del 10 d’abril, amb una escenificació dels fets del 10 d’abril, entorn de la figura del Cabrinetty, al mateix passeig 10 d’abril i el posterior berenar popular. A part de la tradicional ofrena floral al monòlit de la plaça dels Herois, que va tenir lloc pel matí.

És important el que s’està fent: implicar la mainada i el jovent en la festa a fi que aquesta tingui continuïtat, vaig a més i desperti la curiositat per sabir qui era en Cabrinetty, què va passar el 10 d’abril de fa tants anys i per què alguns carrers de la Vila porten el nom que porten o el perquè d’alguns dels quatre títols que ostenta la vila de Puigcerdà.

1 Comments:

At 6:58 a. m., Blogger August said...

Tens tota la raó. cal saber d'on venim per entendre qui som i com som. I, malauradament, cada cop això és més rar, d'aquí el valor extraordinari d'actes com el que presentes.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home