17 de gener 2014

Boletaires amb carnet



Finalment, allò que tots ens intuíem ha arribat: a molts llocs del Pirineu serà necessari un carnet especial –pagant- per collir bolets. Tinc la sospita que aquesta mesura s’ha estat coent a foc lent durant força anys i que ara, amb l’excusa de la crisi econòmica i de la manca de recursos, s’ha fet palesa.

La mesura, en si mateixa, no em sembla malament. A fi de comptes, la massificació dels boscos pirinencs és cada cop pitjor i quan arriba la temporada de bolets, anar pel bosc s’assebmla cada vegada més a passejar per les Rambles de Barcelona.

A més, a més, l’estat en què la gent deixa els boscos és lamentable: brutícia pertot arreu, bolets destrossats, zones d’interès ecològic patejades, cotxes i tot-terrenys aparcats fora de les pistes malmetent l’entorn, erosió i un llarg etcètera de desgràcies.

Ara se’ns diu que aquest carnet servirà per mantenir les zones boletaires i recuperar-les, però molt em temo que passarà com tants d’altres impostos: que es creen amb una determinada finalitat i després acaben tenint, simplement, una funció recaptatòria.

Altrament, és una baula més de la cadena, un nou impost sobre un bé natural que se’ns imposa. Això no vol dir que pel fet de ser un bé natural sigui un bé públic: tots els boscos tenen titularitat, bé pública, bé privada, així que tampoc és això. Però no em sorprendria que fos un globus sonda per començar a taxar moltes més coses.

Finalment, anar a la muntanya esdevindrà quelcom de similar a anar al zoològic: caldrà pagar entrada per veure una natura cada cop més domesticada i malmesa. Ara bé, si realment això serveix per aturar mínimament la bogeria que s’instal·la al cap de la gent quan arriba la tardor i surten els primers bolets, benvinguda sigui.

Un detallet, només, és curiós que es parli d’imposar aquest carnet al Ripollès i als parcs naturals de l’Alt Pirineu però no es digui res de la Cerdanya. Aquí no es pagarà perquè el conseller de torn i els seus amics hi tenen la casa o realment sí que es pagarà, com en altres indrets? I què passa amb zones hiperexplotades, com és el cas del Berguedà, on durant uns mesos viuen en part per la fal·lera dels barcelonins per anar a caçar bolets al seu territori?