09 de gener 2014

El cor de Puigcerdà



Per fi s’acabat la remodelació de l’avinguda del Segre de Puigcerdà. S’ha canviat l’asfalt, molt malmès pel pas dels anys, en què només s’havien fet intervencions puntuals i s’han posat voreres als trams on no n’hi havia. D’aquesta manera, la imatge de l’avinguda resta homogènia i es podrà passejar per tota ella sense risc de ser atropellat pels cotxes.

En tot cas, la pregunta que caldria fer-se és: per què s’ha trigat tant en fer aquesta actuació? És evident que anteriors administracions municipals estaven més interessades en fer grans reformes que no en arranjar coses que es queien a trossos però que eren molt transitades, com és el cas de l’avinguda del Segre.

És cert que calia una reforma en profunditat de les places del centre urbà. Una altra cosa és si la reforma s’havia de fer com es va fer, amb presses i sense tenir en compte el parer dels veïns. Però el que està fet, ja està fet i deixem-ho com està, que encara ho esgarraríem més.

Durant el proper any, veurem dues importants actuacions urbanes a Puigcerdà si és cert que s’acompleix allò que està previst. D’una banda, a la plaça de Santa Maria tindrem una nova visió del campanar i de les restes de l’antiga església, convertides ara en la nova oficina de turisme.

No sóc un entusiaste de la idea. Però només per poder veure l’estat seminou en què ha quedat l’antiga portalada gòtica, ja valdrà la pena la reforma que s’hi està fent. Altrament, alguna cosa calia fer amb les restes que s’hi han trobat i deixar-les en el seu lloc, adequadament museïtzades és una solució més que plausible.

Altrament, en algun lloc s’havia d’ubicar la nova oficina de turisme. Només cal pensar que el lloc en què es troba actualment sembla pensada per disuadir els turistes de trobar-la i, per descomptat, que no és el lloc més adient.

A més a més, amb el nou Hospital Transfronterer, restaran lliures molts espais a l’edifici de l’actual Hospital de Puigcerdà, que presumiblement seran ocupats per l’Ajuntament o per altres entitats. Així doncs, el centre urbà de Puigcerdà assolirà més pes que el que actualment té.

La segona reforma promesa és una actuació per arranjar el perímetre de l’estany, cosa que permetria passejar-hi durant tot l’any i no només els períodes secs, ja que quan plou molt o neva, el passeig perimetral resta impracticable.

Seria el moment, també, d’abordar una possible remodelació de l’enllumentat perimetral de l’estany que li conferiria una major encant que el que té actualment.