22 de març 2013

La neu i l’home del temps



Aquest any hem patit –i possiblement patirem- una gran quantitats de fronts freds que ens han passat per sobre i que han deixat, almenys a Cerdanya, poques precipitacions de neu, però que han estat força molestos per la circulació per carrers i carreteres i que han obligat a treure la maquinària llevaneus un munt de vegades.

La preocupació dels comerços i altres establiments públics de la comarca ha estat una altra. És l’etern problema de les previsions meteorològiques: si els meteoròlegs –sobretot els de TV3, que són els més vistos i seguits al país- anuncien “mal temps”, molta gent de fora, s’espanta –i amb raó- i no puja. Això fa que se’ls critiqui per “malmetre” els negocis locals.

Altrament, si els meteoròlegs no avisen del mal temps i després es produeixen col·lapses a les carreteres, llavors les crítiques són dels segons residents que se senten traïts i desinformats. En fi, que mai no plou a gust de tothom, o en aquest cas, mai no neva a gust de tothom.

Crec que hauríem de racionalitzar les crítiques. Som massa tendents a criticar-ho tot i això és perjudicial a la llarga. Per exemple, molts cerdans es queixen que alguns meteoròlegs –gats vells escaldats per antigues crítiques rebudes- no esmenten mai la Cerdanya o ho fan només en situacions excepcionals. Això és el resultat d’haver carregat la cavalleria contra ells quan només fan la seva feina: predir el temps meteorològic tan bonament com poden i saben.

Trenco, doncs, una llança a favor dels meteoròlegs, que tot i ser comunicadors, no deixen de ser científics i la seva tasca primera és dir la veritat, no preocupar-se de si els calaixos de les botigues i dels bars estan plenes o buides. En tot cas, la culpa és de la gent que de vegades els entronitza i converteix un simple pronòstic –que tot ser erroni- en un criteri de veritat i certesa.