04 de març 2013

TV3 treu la destral



L’altre dia llegia a les notícies que TV3 ha decidit carregar-se les corresponsalies al Pirineu, les Terres de l’Ebre i a la Catalunya Nord amb la pretesa intenció de retallar despeses.

No entro en la conveniència de retallar d’aquí o d’allà, cadascú sap el mal del qual ha de morir, però trobo força lamentable que sempre els hi toqui als de sempre. Als més febles.

El Pirineu no és que estigui molt ben tractat pels mitjans informatius. Bàsicament, sortim al Telenotícies quan neva molt i s’hi pot venir a esquiar, o quan compten els litres de pluja caiguts que aniran als pantans que abasteixen l’àrea de Barcelona (el que jo anomeno, la salivera hidrològica) o quan hi ha algun accident o crim espantós, especialment si hi ha marro pel mig.

La resta de coses que passen al Pirineu no importen. Ja se sap, que entre setmana, el Pirineu està buit de gent, aquí no hi viu ningú. Només posen la gent el divendres al capvespre per atendre els segons residents que provenen de l’àrea metropolitana de Barcelona sobretot.

Altrament, l’hivern és una bona època per informar del Pirineu. Concretament de la cota de neu de tal o qual estació d’aquí (alpí, perquè el nòrdic té poc interès). La resta de l’any és prescindible. Així que, per què mantenir gent en nòmina tot l’any? Res, home, res, si cal informar de quelcom, es desplaça un equip des de Barcelona, se’ls hostatja en un bon hotel, que dinin en un bon restaurant i tot i així els sortirà més barat.

Això sí, el territori queda desert informativament i això tindrà repercusions, lamentablement.

El que m’empipa de la situació és que no deixem de ser un país de tribus, enfrontats uns contra altres. Davant de la situació, a molta gent no se li acut res més que carregar contra el fet que es mantingui la delegació de l’Aran, en comptes de carregar contra el fet central que és que la delegació del Pirineu es tanqui.

Per la part que ens toca des de Cerdanya, cal fer esment també de la delegació de la Catalunya Nord. No és que surti molt freqüentment a les notícies, però suposo que té el seu sentit si realment es creu en una Catalunya que vagi més enllà de les fronteres artificials que l’estat espanyol i francès li han imposat al llarg dels segles.

Algú pot dir que cal retallar allò que no és necessari. Llavors jo dic, si podeu pujar a Puigcerdà o a la Seu per cobrir una notícia, també podreu anar a Girona o a Lleida. O mantenim l’estructura de país o el que tindrem serà un país de fireta. En fi, és igual, pel cas que ens faran…

1 Comments:

At 2:15 p. m., Blogger Meister said...

Tot i que estic bàsicament d'acord amb els teus arguments, em plantejo la situació d'una manera diferent (i crec que algú a TV3 té ganes de posar en evidència la situació): per què tenir una xarxa de TV3 a tot arreu quan tots els pobles i poblets tenen TELEVISIÓ LOCAL pròpia? Doncs si passa alguna cosa, hi van els de proximitat, fan les imatges, ells les compren i es prescindeix d'una xarxa que solapava les televisions locals.

Sembla un plantejament força bo però erroni en el seu fonament: per què no "obligar" a tancar les televisions locals deficitàries i primar la xarxa centralitzada de TV3? Segur que l'estalvi seria molt superior (tot i que es perdrien també més llocs de treball).

En aquest país de "fireta" no fem les coses que fan falta, fem les que puguin ser susceptibles de ferir a menys gent, la política del NO DECIDIR (a tots nivells), i així ens va.

Llegia l'altre dia al twitter que segurament són més prescindibles els 5 periodistes de TV3 que cobreixen la Fórmula 1 que no pas les delegacions territorials. Semblaria lògic però al Pirineu hi vivim menys de 150.000 persones i la Fórmula 1 té 2,5 milions d'espectadors. Fantàstic.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home