13 d’agost 2012

Foc a Niula. Responsabilitats?


Tal i com ens temíem, la combinació de sequera extrema i d’altes temperatures ha estat nefasta per la muntanya Cerdanya i dissabte passat es va provocar un incendi a Niula (Ger) que es va estendre a municipis veïns.

Actualment, el foc es troba sota control i no s’han de comptar ni víctimes ni pèrdues patrimonials importants, a part de les 290 hectàries cremades pel foc, que contenen massa arbrada, tot i que no majoritàriament.

Gràcies a la ràpida actuació dels bombers i dels mitjans aeris i a què el vent va girar oportunament de direcció, l’incendi no ha estat pitjor.

Ara, la qüestió és qui ha originat aquest incendi? Tot apunta a una imprudència a Niula, lloc on es va originar el foc. La rumorologia està desbocada: que si uns nens jugant a una cabana, que si un cotxe avariat, que si una barbacoa…

Jo només espero que els tècnics siguin capaços de determinar alguna responsabilitat, perquè a diferència d’altres incendis, sembla que no hi ha massa possibilitats ni gaires responsables potencials a estudiar. Esperem que no passi com en tantes ocasions en què no surten responsables –curiosament- o si surten, se n’escapoleixen tan tranquil·lament, especialment en casos en què no hi ha hagut ni morts ni cases cremades.