18 de juny 2010

Parlem seriosament del futur?

S'acaben de realitzar unes jornades a Alp per parlar del futur del Pirineu. Curiosament, en comptes de parlar de models econòmics, de canvis de mentalitat o d'economia sostenible el tema estrella ha estat els hipotètics futurs Jocs Olímpics d'Hivern del 2022.

No tinc res en contra dels Jocs Olímpics, però preferiria que no es fessin a la Cerdanya. Omplir el calaix durant quinze dies a costa d'acabar de trinxar la comarca i la fràgil muntanya cerdana em semblen un bescanvi força pobre i ridícul.

Però la gent sembla que no ho veu així. Això de sortir a la tele produeix una trempera força notable al sector econòmic i als polítics pirinencs. En comptes de pensar en un futur seriós, es cerca un model per mirar d'assegurar més del mateix. Però no ens enganyem: els Jocs duren dues o tres setmanes. I després, el diluvi.

D'altra banda, el 2022 és una fita prou llunyana com per no pensar en canviar coses importants fins que arribi aquest any. Crec que hi ha iniciatives incipients de turisme sostenible, nova pagesia, cooperativisme, centres tecnològics, etc. a la Cerdanya i crec que per aquí aniran els trets del nostre futur econòmic, no per uns hipotètics Jocs Olímpics que depenen de la tria de l'Estat i que possiblement afavorirà Jaca en contra de Barcelona-Pirineu català.

Cal ser seriosos i curosos. Cal treballar pel futur, aportant idees, desenvolupant projectes o ajudant als emprenedors a que ho facin. Però fer volar coloms amb projectes megalomaníacs em sembla una total pèrdua de temps, tant si s'aconsegueixen al final, com si es queden pel camí, com és força probable que passi.

La neu ha estat el motor de l'economia cerdana durant dècades. Però tenim a sobre un canvi climàtic global que encara no sabem ben bé com ens afectarà. Tot sembla indicar que l'augment de les temperatures i la irregularitat de les pluges produirà anys molt secs i anys molt humits i que la cota de neu, a mitjà termini, ascendirà.

De fet, els darrers vint anys, període de temps climatològicament significatiu, hem pogut veure dos fenòmens consolidats: els dies de gelada han disminuït notablement a tot el país i també a la Cerdanya i les nevades, en terme mig, són més espaiades en el temps i cauen de manera més irregular.

Això vol dir que en el futur, si aquesta tendència s'agreuja, el futur del sector de l'esquí serà preocupant i haurem de cercar noves fórmules. Afegim-hi a tot això que la Cerdanya ha perdut atractiu per la sobreedificació i la massificació que ha patit els darrers anys i que el sector de la construcció es troba en una crisi profunda per veure que el model haurà de canviar forçosament cap a un altre equilibri.

Potser que parlem d'això i ens deixem estar de Jocs Olímpics i d'altres volades de colom que no condueixen a res i que només interessen realment a uns pocs, que se'n beneficiaran.