16 de març 2009

El camí del Segre

Darrerament s'ha anunciat en premsa un interessant projecte consistent a recuperar/fer un camí al llarg de tot el Segre, des del seu naixement fins al punt on desemboca a l'Ebre. Llevat dels primers quilòmetres, que transcorren per territori francès, suposo que la iniciativa podrà dur-se en poc temps si es vol.

Veiem així reeixida una nova iniciativa de promoció del senderisme i dels espais natural. És evident que el Segre configura i estructura els camins de la comarca de la Cerdanya, en ser part de l'Alta vall del Segre i que, ja des de bon començament, el Segre té un caràcter molt determinador de la geografia i de l'economia de la zona i és un element de primer ordre en la natura.

La possibilitat de recòrrer el Segre en tot el tram cerdà és una bona notícia. Una part dels camins ja són accessibles. Altres no. I una part d'aquests camins coincideixen amb el camí cerdà de sant Jaume, cosa que permetrà promocionar conjuntament totes dues rutes.

Es va imposant la idea que el senderisme és una font generadora de turisme i de riquesa, que algunes persones com en Manel Figuera van treballar tant des de l'àmbit privat com des del públic per afavorir i difondre, tot i unes certes reticències inicials per part de molts dels actors implicats.

- La gent no ve a la Cerdanya a caminar, ve a fer pànxing - era la idea més estesa fa uns anys a la comarca i això de marcar una xarxa de senders locals o regionals (o de gran recorregut) no feia ni fred ni calor i no deixava de considerar-se com el caprici d'uns pocs sonats.

Per sort, hem pogut veure que les coses van per aquí. Que conservar el medi natural també és premiat econòmicament i que allò del creixement sostenible i respectuós amb el medi és quelcom més que xerrameca de certs grups polítics verds. És una realitat econòmica, paisatgística i fins i tot espiritual per a moltíssima gent.

Poder seguir el riu i contemplar alguns dels seus espais botànics, faunístics i ecològics és una experiència molt enriquidora, així com una oferta més per al lleure, tant dels habitants del país com dels turistes. Sigui benvinguda, doncs, aquesta iniciativa i esperem que es faci respectuosament amb el medi ambient.