09 de març 2009

Sobreprotecció tèrmica

Llegeixo al Regió 7 d'ahir, una columna d'un senyor que es queixa que als nens (de primària?) de Puigcerdà els tenien -pobrissons- semicongelats patint el cru hivern cerdà mentre s'esperaven per entrar a l'escola i estava rufaquejant. Ves per on!

Naturalment que no fa gràcia que els petits -ni els grans- agafin fred, però és que som a la Cerdanya i la zona de les escoles està orientada cap al nord, així que és normal que en algun moment de l'hivern els nens passin fred, a l'igual que a l'estiu passaran calor. Tan dolent és això?

Hauríem d'embolcallar-los en vestits de neoprè climatitzats per tal que no passessin mai ni calor ni fred? A sobre semblava que se'n fotés dels cerdans d'antuvi, que no tenien aquestes comoditats.

Doncs bé, segons li dirà qualsevol metge, el cos ha de passar una mica de fred a l'hivern i una mica de calor a l'estiu. Els extrems són dolents, però a cada temporada, allò que li toca. Sembla ser que va molt bé per la salut.

Tampoc cal que els nens surtin mig despullats a fer gimnàstica entre el vent glaçat com fan en algunes escoles del Japó, però home, això és el Pirineu, no Bora-Bora i és bo que els nens ho sàpiguen des de petits. No sigui que de tant sobreprotegir-los al final se'ns facin malbé.