19 de febrer 2009

Vegueria a votació

Fa uns dies, CDC a la Cerdanya ha proposat de fer un referèndum per tal que els cerdans puguem decidir si volem o no volem la vegueria de l'Alt Pirineu. Aquesta proposta ha suscitat algunes reaccions en contra que no acabo d'entendre, ja que els mateixos que en l'àmbit nacional estan a favor del dret a decidir, no volen ni a sentir a parlar d'aquest referèndum.

Particularment, jo estic a favor de la creació de la vegueria de l'Alt Pirineu, amb potser l'excepcionalitat de la Val d'Aran que, com a entitat nacional pròpia i diferenciada de Catalunya, hauria de tenir dret a decidir també si vol o no vol incorporar-s'hi.

Però pel mateix motiu, crec que la Cerdanya també hi hauria de dir la seva. Bàsicament perquè els cerdans sempre hem estat menystinguts per totes les administracions històricament. Dividits entre dos estats i diferents entitats territorials (províncies, cantons), molts cops no sabem d'on som ni on hem d'anar per resoldre els nostres problemes.

És de justícia, doncs, que se'ns escolti. Possiblement, la gent no estarà gaire a favor d'aquesta vegueria de l'Alt Pirineu, però és que tampoc m'estranya. La Cerdanya no tindrà gairebé cap entitat de relleu de la futura vegueria i segons els actuals projectes, haurem d'anar a Tremp a fer tràmits. Tenint en compte la mala comunicació dels Pallars amb la resta de Catalunya no cal que digui que la idea no és gaire engrescadora. I que consti que no tinc res en contra de Tremp ni dels Pallars.

D'altra banda, és força democràtic consultar el poble en aquest tipus de qüestions que són clarament identitàries. Pertànyer a una o a una altra vegueria pot condicionar enormement el nostre futur econòmic i social i potser que ens hi posem.

Només demano als polítics que clarifiquin d'una vegada el tema de la vegueria, que deixin de fer jocs de mans i que defineixin clarament un projecte de futur per a aquesta vegueria. Si no, és millor deixar les coses com estan o integrar tota la Cerdanya en alguna de les vegueries que ja estan previstes (Girona, Lleida o la Catalunya central) i deixar de marejar-nos.

Finalment, segons el meu parer, sempre serà millor tenir la capital a la Seu que no haver d'anar a Manresa, Girona o Lleida, que ens cauen molt més lluny i que són ciutats que tenen una finitat identitària molt diferent a la nostra. Però cadascú hauria de poder dir-hi la seva, no sé si amb un referèndum o bé amb un debat social real ben portat.