04 de març 2009

El llarg hivern

És ben bé cert que a la Cerdanya només tenim dues estacions: l'hivern i la de la Renfe. Torna a nevar un altre cop i aquest hivern se m'està fent llarg, llarg... Ja m'ho vaig pensar quan vaig veure que els freds començaven al mes d'octubre, però llavors només era una sospita: l'hivern serà llarg. Ara, però, la sospita ha esdevingut realitat i sembla que tenim hivern per estona.

Si bé m'encanta viure a la Cerdanya, trobo que aquest és l'aspecte més irritant del nostre medi natural: la durada llarguíssima de l'hivern. És gairebé mig any, perquè la tardor ens dura un mes, si fa no fa com la primavera. La resta és hivern, hivernet i hivernàs. A escollir segons l'any.

De vegades, no neva però fa un fred que pela. De vegades, a més fa fred. Un front fred rere un front fred ens van presentant els seus respectes. Alguna apagada per recordar-nos que vivim a la muntanya d'un país que presumeix de civilitzat però amb unes infraestructures de joguina. I el vent bufant pels carrers foscos i glaçats dels pobles cerdans.

Per sort, a partir del març, el dia allarga força i hom no té aquella sensació que el dia ha passat en un sospir, però tot i així, l'hivern sol ser dur. Clar que ens queixem per vici. Com devien ser els hiverns de fa un segle, sense calefacció central, sense gas, ni gasoil ni radiadors elèctrics, sense servei de neteja de la neu per carrers i camins (que carreteres ni devia haver), amb construccions senzilles sense aïllaments i amb roba i sabates de materials simples, res d'alta tecnologia?

I la gent bé que sobrevivia! Bé, potser no tots, però la gent s'hi adaptava. Ara, ens queixem per vici. Tot i així, si surts de la Cerdanya i te'n vas a prop de la costa o, simplement, de la Catalunya central, es veu clarament que allà ja ha arribat la primavera. Els ametllers estan en flor, les muntanyes verdegen i els ocells retornen. Aquí, encara està tot pelat, a la muntanya hi ha força neu i el dia encara és fosc, sense aquella dolçor dels dies primaverals.

Finalment, ens arribarà la primavera i ens agafarà desprevinguts. Seran quatre dies mal comptats, que caldrà aprofitar a marxes forçades, perquè passaran en un tres i no res i després l'estiu, que tampoc és que sigui excessivament llarg. Però de moment, haurem de conformar-nos veient com cauen els flocs de neu...

5 Comments:

At 7:20 p. m., Blogger Núria said...

Sí noi, avui és dur. Després de la setmana passada, que semblava que l'hivern ja era fora i s'olorava primavera, la nevada d'avui (i espera...) ha estat com retornar altre cop al més rigorós hivern. Serà ja la última?, sempre acostuma a haver-hi una traca final a l'abril!

 
At 8:37 p. m., Blogger jordi cerdanya said...

No ens queixem tant, nomès serà quatre flocs, avui i demà. Pel cap de setmana, altra vegada sol i caloreta, bé, la que fa aquí dalt a Cerdanya.

 
At 11:43 p. m., Blogger Meister said...

Doncs a mi em sembla genial que nevi... Gràcies per aguantar però un servidor se n'anirà a surfejar aquest cap de setmana. :P

 
At 12:15 a. m., Anonymous David de Prullans said...

M'encanta que nevi! Ara ho està fent. Estem en un país preparat i crec que són més els avantatges que els inconvenients. La meva dona fa 12 anys que cada dia ha d'anar de Prullans a Puigcerdà i encara no ha hagut de posar mai cadenes.
Un dels grans plaers de la vida és sortir a passejar quan està nevant o just després i captar tot el silenci que resulta gairebé colpidor.

 
At 9:27 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Això que dius de passejar després de la nevada és ben cert. Hi coincidim moltes persones. La neu apaivaga els sons i dóna la sensació que ets en un altre món :)

Jo tampoc he hagut de posar mai caidenes i que duri! :)

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home