12 de setembre 2008

Zona verda

En plena polèmica sobre els aparcaments a Puigcerdà, l'Ajuntament ha decidit de crear una zona verda per tal que hi puguin aparcar els residents, sacrificant una sèrie de places d'aparcament gratuïtes.

M'agradaria tractar la qüestió amb una mica de serietat i rigor i defugir de tot tipus de demagògies, que de vegades, fins i tot sense voler, traspuen en una anàlisi no gaire curosa d'aquests temes.

En primer lloc, la zona que s'ha decidit sacrificar és el carrer Doctor Andreu, al qual fa poc van senyalitzar-hi adequadament les places d'aparcament i que, com ja comentava, aviat seria presa de l'expansió de la zona blava. Em vaig equivocar de color.

Suposo que les properes zones que es tornaran de l'ecològic color seran el carrer Higini de Rivera, entre la cruïlla amb Font d'en Lleres i Coronel Molera; el carrer Pons i Gasch; el carrer Cadí i el carrer Font d'en Lleres. També deuen ser candidats a enverdir-se, els carrers propers a l'estany, com la part de l'avinguda de la Sèquia que toca al parc Schierbeck, el passeig Pere Borrell, part del camí Vell de Llívia i el tram de l'avinguda Schierbeck que dóna a l'escola Alfons I.

A fi de comptes, són les zones adjacents a les zones blaves i actualment són d'aparcament gratuït. Ja se sap que estem en crisi i cal treure calerons d'on sigui. Avui sentia a l'alcalde de Sabadell, el Sr. Bustos per TV3 dient que degut a la crisi, els ajuntaments no enduririen les accions contra el civisme per treure'n calés. Que li ho diguin a l'ajuntament de Puigcerdà: la grua treu guspires darrerament, de tants cotxes com se n'enduu, cosa mai abans vista!

Però tornem a les zones verdes. És evident que tothom volem deixar el cotxe al bell mig de Puigcerdà i, si no és possible, al més a prop possible i amb el menor cost possible. Si es pot, gratuïtament. Bé, doncs no es pot.

Si vols aparcar al centre, disposes del pàrquing municipal i del pàrquing SABA. Un cop eliminades les zones blaves del centre històric degut a la remodelació de les places, la corona blava s'expandirà. Si a més s'afegeix una zona verda, espero que més econòmica, per als residents, la zona d'aparcament de gratuïta recularà a més d'un quilòmetre del centre.

Però és que tot no es pot tenir! L'espai és limitat. De cotxes, cada cop n'hi ha més i la mobilitat per Puigcerdà és espantosa. Per tant, em temo que zona verda o zona blava, no queda més remei que limitar l'aparcament d'alguna manera.

A més, encara que sembli que ho dic en conya, ho dic seriosament: establir zones verdes és un detall per als puigcerdanesos, ja que els residents no tenim per què pagar el mateix que els turistes!

És la llei de l'oferta i la demanda i aquí l'oferta és poca i la demanda, molta: cal equilibrar la balança. Què discuteixo de tot això? Doncs que potser els preus són massa elevats, però llevat d'això, quin remei toca!

6 Comments:

At 3:13 p. m., Blogger Meister said...

Sobre les declaracions del Paco Bustos, què dir d'aquest home! La seva trajectòria l'avala en aquest tipus de declaracions i el partit que representa n'ha donat sobrades mostres del seu "savoir faire".

Llastimosament existeixen lleis que no es fan complir i que la gent, pel fet de que en algun moment no s'hagin aplicat, es creu amb la força i la moral de saltar-se-les. Doncs no. Oi que si no pago els impostos o no declaro bé els beneficis a hisenda em foten una multa que no la pago ni fent cantonades? Doncs si aparco malament se m'enduen el cotxe. I si em poso a orinar en plena via pública, faig que el meu gos es cagui per tot el centre històric, cremo contenidors, faig grafitis, penjo cartells en llocs prohibits, faig soroll a la nit, gasto aigua potable per regar jardins o el que sigui que les ordenances d'aquesta Vila diguin que està prohibit: una bona multa m'han de posar.

I no és afany recaptatori (que ja està bé que ho sigui per complir les lleis, però em sona a excusa barata), és fer complir unes ordenances i unes lleis aprovades per la "corporació municipal" envers els àmbits que siguin.

O es presuposa mala fe?

 
At 4:49 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Que consti que no ho critico! Prefereixo que es compleixi la llei ni que sigui per interesos econòmics que no pas que no es compleixi.

Però les normes i les lleis hi han estat sempre i fins aquest any no s'havia vist tant d'interès en fer anar la grua. Casualitat? Doncs serà això, però és que jo no crec gaire en les casualitats...

 
At 12:28 a. m., Blogger Meister said...

Potser és obra d'algú que es pren la feina seriosament a l'ajuntament... Mai se sap!

 
At 7:04 a. m., Blogger ALP2500 said...

Perdoneu la meva ignorància, jo em pensava que la inversió feta amb l'ascensor i el trenet era per desviar el parc mobil i fer que els cotxes aparquessin per la zona de l'estació,i així aconsenguir que Puigcerdà fos mes fluid, veig que ha estat una mala inversió, perquè només destinar-la a la gent que ve amb tren no amortitzen ni els recanvis. Potser si de veritat abans de fer qualsevol cosa es fes un analitzi real de cada situació, en quan a l'actuació de la grua, ja se sap ara tenen mes feina perquès les arques municipals estan mes buides, ja que ha deixat d'entrar els calarons de les llicències d'obra, i com aquests ajuntaments tenen alergia a la reducció de les despeses municipals per equilibrar aixó s'han de incrementar els ingresos

 
At 12:15 p. m., Blogger Meister said...

Això ho saps tu perquè espies a qui ho decideix o ho saps perquè ets tu qui ho dicta així?

És que no m'ha quedat prou clar d'on surt aquesta informació...

En fi, una persona una teoria.

I em segueix sorprenent que ningú abogui per la bona fe i la feina ben feta d'algú...

 
At 12:31 p. m., Blogger Juan Amaro said...

el tema de la grúa lo veo más que bien.
Una cosa es pelear por aparcamiento y otra abusar y estacionar donde se les venga en gana.

Aquí sí que apoyo en un cien por cien al ayuntamiento, se tiene que acabar la contemplación de que por ser tal o cual vecino no se le lleva el coche.

Siempre he dicho lo mismo en cuanto a que muchísima gente vive a escasos metros de su trabajo y sin embargo, a pesar del ascensor, a pesar del gasto, a pesar de la ridícula distancia, se empeñan en venir en coche prácticamente a la puerta de su trabajo.

Insisto en que el ejemplo tendrían que darlo desde el propio ayuntamiento y aquellos que viven cerca del ayuntamiento no venir en el coche y utilizar en el último de los casos el parking municipal.

Pero existen infinidad de alternativas a la hora de aparcar, el aparcamiento gratuito detrás del museo se ve cada día en apenas un 10 o 20 por ciento de su capacidad utilizada, en cambio, en el centro, es IMPOSIBLE aparcar en zona azul luego de las 10 30.

Al final, SABA en la plaza del Call es caro o carísimo el aparcar y quizás sea el momento de sopesar entre comerciantes, entidades bancarias y ayuntamiento un incentivo a utilizar ese lugar, al menos de martes a viernes.

Una cosa sí es real y creo sin lugar a discusión: Puigcerdá no fué diseñada ni está ni estará apta para recibir el transito de hoy en día.

Sin embargo, uno va por ejemplo a Berga, o a LA SEU, o Andorra y si bien son poblaciones más importantes demógraficamente hablando y pagamos o estacionamos varios centenares de metros y no decimos ni MU.

Creo que ya está bien de quejarse, que es tiempo de aportar soluciones y cívicamente, los puigcernaces tienen que tomar conciencia de las limitaciones de aparcamiento de la villa.

Si quieren turismo, si desean clientes, no pidan disculpas al cliente por falta de aparcamiento, pidan también a los propios comerciantes, empleados y vecinos, el dejar en lo posible el coche en casa, o utilizar los parkings del municipio o los privados a través de descuentos por residentes por ejemplo.

Pero sinceramente, creo que si los vecinos de la villa, en especial los comerciantes no toman conciencia y nota de que en la mayoría de los casos ellos mismos provocan el colapso, nunca podrán solucionar el tema.

Es evidente que la inminente remodelación de las plazas trae aparejado el pagar por aparcar más cerca o leáse , ser cómodos.

Pero creo que si no se dan pasos hacia propuestas, hacia soluciones, mucha gente estará por muchos años enfrentada y enojada entre sí por un tema que en definitiva es un problema a soluionar entre todos.

Podrán correr ríos de tinta, podrán haber carteles colgados y podrán haber lo que sea, pero si no hay diálogo,buena voluntad y sobre todo autocritica severa y responsable, esto será el cuento de las mil y una noches.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home