10 de setembre 2008

Laïcitat

Un dels temes en què vaig insistint periòdicament és el de la laïcitat de l'estat o, si ho preferiu en termes clàssics, el de la separació Església-Estat. Tot i que la Constitució espanyola estableix que els poders públics hauran de tenir en compte les opinions religioses dels ciutadans i esmenta específicament l'Església catòlica, entenc que això es refereix més aviat al fet de no posar impediments a cap culte.

L'estat espanyol reconeix la llibertat religiosa, però també estableix que l'estat és aconfessional. Si és així, digueu-me:

- Per què el cap de l'estat (el Rei) va com a representant de l'estat a Santiago el 25 de juliol o hi envia algú de la família reial en representació seva?

- Per què els actes privats religiosos de la família reial, tals com noces o batejos són actes d'estat públics als quals se'ls dóna una enorme i ingent publicitat?

- Per què l'Alcalde i de vegades tot el Consistori en ple assisteixen en representació oficial als actes religiosos catòlics i en canvi no hi van als d'altres confessions?

- Per què l'Alcalde i altres regidors van a processons religioses, com la del 8 de setembre o els passos de setmana santa, en representació del municipi?

Em sembla molt bé que una determinada persona que, casualment és regidor, alcalde o rei pugui anar a un acte religiós. És el seu dret constitucional. Però no entenc que hi vagin en representació d'un estat aconfessional en el qual, per cert, hi conviuen altres religions a part de la catòlica.

Això, per no parlar d'aquells que som agnòstics o ateus i que ens mirem aquestes coses amb sornegueria o fins i tot amb una certa desconfiança, ja que no entenem que no es respecti una certa neutralitat en temes tan sensibles i personals com són la religió.

Ara però, ja hem arribat a extrems increïbles. Em trobo que l'acte centrla de la Diada a Puigcerdà, que per cert, se celebra al municipi de Dorres (?), conclou amb una missa! Passolini pur!

La tradició no pot justificar aquestes pràctiques que haurien d'esdevenir pròpiament privades i no sortir d'aquest àmbit. No entenc que es faci un funeral oficial en una església, per exemple. Molts cops, el difunt ni tan sols era catòlic practicant. Però sembla que en absència d'alternatives públiques, ens hem d'empassar el gripau.

Amb això no vull dir que estigui en contra de la religio. Ans al contrari! Cadascú pot tenir la que vulgui, sempre que sigui respectuosa amb la legalitat vigent i amb els drets humans fonamentals. Però crec que no hauria de sortir de l'esfera privada, car si no, s'imposa amb més o menys força a aquells que no hi creuen i les autoritats públiques haurien de donar exemple d'això, en comptes de deixar-se arrossegar penosament per un grapat de vots.

4 Comments:

At 2:58 p. m., Anonymous Anònim said...

Es fàcil de entendre, el nostre país al igual que tots els paisos d'Europa, tenen una cultura i costums molt antigues, on un dels pilars basics es el cristianisme. I som el que som pel nostre origen i passat i cultura i costums,i no per que ho digui "la Carta Magna"

 
At 4:21 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Els nostres avant-passats feien sacrificis humans i també som el que som gràcies a ells. A mi això no em sembla un argument prou vàlid. Els temps canvien.

 
At 2:27 a. m., Blogger Meister said...

Si et serveix de consol, un servidor també renega de les representacions municipals a les processons i em vaig informar. Segons sembla existeix un tractat o un acord medieval segons el qual el poble feia festa el 8 de setembre, i tota la comarca en general, i a canvi s'organitzava una processó per la verge... Crec que he incorregut en uns quants errors, però sembla ser que els trets van per aquí.

 
At 11:09 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

No és medieval, és una cosa força més recent, arran d'una ocupació francesa de la Vila.

En tot cas, entenc que es tracta d'un acte religiós oficial en un estat aconfessional, cosa que trobo com amínim incoherent.

Qui vulgui anar a la processó que hi vagi. Fins i tot jo hi he anat algun any, fa molt de temps. Si volen anar els polítics o els partits, allà ells. Però entenc que els representants de l'estat no hi haurien d'anar en representació de l'estat.

A més a més, si es tracta de tradicions, en tenim moltíssimes que les hem deixades perdre i molt més maques que aquesta.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home