04 de setembre 2008

Turisme literari

L'Ajuntament de Puigcerdà ha decidit de posar-se en contacte amb l'editorial Planeta, que és qui té els drets de publicació a Espanya del darrer llibre de Carlos Ruiz Zafón, ambientat parcialment a Puigcerdà, a fi de crear una sèrie de recorreguts turístics literaris.

No cal que digui que em sembla molt bona idea. Altres indrets, com Barcelona, ja han explotat aquesta nova modalitat turística amb bons resultats. Si es fa mínimament bé, crec que es pot atreure un altre tipus de turisme que li aniria molt bé a la comarca.

Hi ha molts llibres ambientats a la Cerdanya, però potser aquest, per ser un best-seller i estar actualment de moda, pot ser una bona ocasió per gaudir d'un turisme cultural, diferent d'aquell que només cerca descansar o, com a mínim, anar a menjar ocasionalment arròs amb formigues al camp.

Un altre avantatge del turisme cultural és que es pot practicar qualsevol dia de l'any. No cal que sigui temporada d'esquí, o faci bon temps o sigui cap de setmana. De fet, el sector turístic cerdà demana a crits precisament això: la desestacionalització del sector.

Ara bé, el sector haurà d'acomplir també amb les expectatives. De què serveix portar turisme d'entre setmana o d'entre temporada si molts establiments resten tancats en aquestes dates? Aquells que s'hi adaptin tindran moltes més oportunitats de fer negoci.

Espero que el sopor i l'aburgesament en què viu la comarca pugui ser superat i iniciatives com aquesta arribin a bon port. El turisme cultural, a l'igual que el natural o el patrimonial, obren moltes perspectives, ja que la comarca en pot oferir molt i de bona qualitat. Ara caldrà que els principals interessats, el sector turístic i comercial, posi fil a l'agulla.

2 Comments:

At 2:51 p. m., Anonymous Anònim said...

En Carlos Ruiz Zafon es aquell escriptor que va preferir treure el seu llibre amb castellà abans que en català per Sant Jordi?

Per que he de llegir l’obra d’un escriptor que te tant poc respecta per la cultura catalana?

Però bé, con que el llibre anterior m’ agradà bastant, agafaré aquest últim de la magnifica biblioteca de Puigcerdà o d’alguna altre, així ni un euro de la meva butxaca anirà a parar a les butxaques d’aquest personatge i molt menys a les de l’editorial Planeta.

I si tothom consumis cultura de manera responsable, potser les editorials i escriptors respectarien més la nostra llengua, Que hi penseu?

 
At 3:55 p. m., Anonymous Anònim said...

Sento que l'anunci de l'ajuntament de fer aquesta ruta es només una manera de desviar la atenció de la gent cap a un altre tema que no sigui el de les places. En el mateix article del diari diu que no han donat cap mena de pas per tenir el permís per fer·ho. Es el mateix de l'altre dia de la estació d'autobusos o de qualsevol altre cosa. Abans de fer la ruta aquesta, crec que seria mes adient fer rutes del romànic, treure les ruïnes de la plaça Santa Maria, de Cabrinetty o del passeig 10 d'Abril per exemple. Tant de bo m'equivoqui però sembla només fum.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home