09 de setembre 2008

La bassa de Sanavastre

Divendres per la nit vaig anar a Das, a la presentació del llibre sobre la vegetació de la bassa de Sanavastre, un interessant espai ecològic al bell mig de la plana cerdana. Un petit aiguamoll envoltat de camps de cultiu, que antigament era un sot produït per l'explotació d'unes mines de lignit.

Qui havia de dir que aquell sot proper a Sanavastre que va ser abandonat a finals dels 80 es convertiria en un espai verd, ple de vegetació i de fauna? De fet, per les seves particulars característiques, ha esdevingut un microclima únic a la Cerdanya.

En ell s'hi han trobat algunes espècies poc comunes. Una d'elles, la Brassica barrellieri, no es troba enlloc més dels Països Catalans. La citació més propera és de l'Aragó i del segle XIX. A l'actualitat, només es troba a la part occidental de la península i al nord del Marroc.

Per desgràcia a algú se li va ocórrer la brillant idea d'abocar-hi carpes a les seves aigües per poder pescar i aquestes han malmès seriosament l'ecosistema aquàtic, tant pel que fa a les plantes, com pel que fa als amfibis.

La bassa de Sanavastre ha estat estudiada ara floralment per dos botànics. Potser fóra interessant estudis complementaris sobre la seva geologia i sobre la seva fauna. Les autoritats locals, tant l'Ajuntament de Das com el Consell comarcal de la Cerdanya han intentat de comprar-la als seus propietaris per tal de protegir-la. De moment, no han reeixit.

En qualsevol cas, esperem que no triguin massa a salvaguardar-la amb alguna figura de protecció mediambiental, com un PEIN. L'interès hi és.

L'acte va ser organitzat per l'Institut d'Estudis Ceretans, que es troba al darrere de les iniciatives conservacionistes de la bassa de Sanavastre. Esperem que aviat sigui un espai protegit, del qual puguem gaudir-ne tots.

ADDENDA

Avui en premsa es diu que a la bassa de Sanavastre s'hi han trobat restes del neolític. Això no és correcte. El jaciment neolític va aparèixer prop d'unes antigues explotacions de lignit també, però no a la bassa de Sanavastre.