31 de juliol 2008

El Castellot

L'Ajuntament de Bolvir ha comprat el jaciment arqueològic del Castellot, ubicat a la Corona, davant del poble de Bolvir. Crec que és una gran notícia que marcarà un abans i un després en l'interès patrimonial a la comarca.

Sembla ser que les autoritats de Bolvir han estès que invertir en patrimoni és una bona inversió: atrau turisme i permet explotar econòmicament uns recursos dels quals, altrament, no haurien estat disponibles. No és només una qüestió cultural, sinó econòmica i promocional.

Dir això és de calaix. Sembla mentida que hi hagi tanta gent al nostre país que no ho entengui, però és així. Per molt, les pedres són runes i poca cosa més que un destorb arquitectònic. En el país del totxo, unes restes arqueològiques et poden xafar un bon negoci i, és clar, això és una desgràcia.

A pocs els importa el seu passat, vivint com viuen al dia i sense tenir cap interès per saber d'on venim (i cap a on anem). La majoria es conforma amb la seva "torradora" i mentre no els la treguis, tots contents. Però jo crec que tenir l'estómac ple però l'ànima buida no ha estat mai una bona política a llarg termini.

Celebro que l'Ajuntament de Bolvir tingui una certa visió sobre el tema. La idea és crear un punt d'informació associat al jaciment que sigui visitable. Només amb això ja ha situat a Bolvir al mapa de moltes rutes turístiques. Són diners ben invertits.

Pel que fa a la magnitud del jaciment, és de primer ordre. Es tractaria del primer poblat estrictament ceretà excavat, cosa que ens permetrà de conèixer més sobre els antics pobladors de la Cerdanya.