29 de maig 2008

De primera i de segona

Algunes coses a base de repetir-les ja cansen una mica, però és que de vegades són tan de calaix que cal fer-ne difusió. Llegeixo en premsa que a Puigcerdà es té previst de fer un centre d’acollida turística a càrrec del Departament de Turisme de la Generalitat i de l’Ajuntament de Puigcerdà, que destinaran una part per a Museu per parlar sobre el Tractat dels Pirineus.

Bé, la iniciativa em sembla molt bé i a més no és una cosa aïllada, ja que s’emmarca dins d’un seguit de projectes territorials per tot Catalunya de fer un seguit de punts d’informació especialitzats. Per exemple, a Berga el faran sobre la Patum. Fins aquí, tot perfecte.

Però jo em pregunto: funcionarà sol o hi posaran personal? Suposo que posaran personal, oi? Bé, què passa, doncs? No es pot posar personal al Museu Cerdà que intenta engegar des de fa un munt d’anys, fins al punt que el responsable ha acabat amb seriosos problemes de salut per culpa –entre altres coses- de l’estrès provocat per fer feines que no li corresponen, degut a la manca de personal i en canvi al punt d’informació sí que en posarem?

El punt d’informació, suposo, que s’autofinançarà a través d’una botigueta on segons se’ns diu es vendran productes típics de la Cerdanya. Ves, un altre motiu per no pujar a comprar a Puigcerdà! Sembla que des de l’Ajuntament s’està potenciant de nassos el comerç!

Però no canviem de tema, la botiga suposo que finançarà el personal, que farà altres tasques també. Per què no es va fer una cosa semblant al Museu Cerdà? Perquè la idea de posar una botiga a l’entrada ja hi era. En fi, suposo que hi ha projectes de primera i projectes de segona i al Museu Cerdà li ha tocat ser de segona tot i tenir unes característiques que el fan de primera.

Tinc la terrible sospita que es vol que el Museu esdevingui una sala d’exposicions fotogràfiques i una mena de local polivalent i ja està. No interessa que sigui un Museu de debò. Els motius pels quals això és així em són absolutament inintel·ligibles, tenint en compte que els Museus seriosos sempre són centres de dinamització cultural i pols d’atracció turística. Deu ser que anem sobrats de cultura i de turistes…

Però en fi, em temo que una cosa tan simple no li entra al cap a alguns responsables municipals. I excloc d’això l’àrea de Cultura, perquè em consta el seu interès pel Museu. Però en fi, sembla que a instàncies superiors això del Museu no interessa i prefereixen gastar-se els quartos (sí, aquests que sempre que els demanes mai no tenen) en fer coses més interessants, com posar canons de neu artificial a 1.200 metres d’alçada.

Ja posats, feu una foguera i cremeu els calés directament. És il·legal, però segur que sortiu a tots els telenotícies del món, que sembla ser que és l’única cosa que interessa.