13 de març 2008

Arbres que al cel siau

Darrerament hi ha hagut tot un seguit de notícies a Puigcerdà relacionades amb els arbres. La gran majoria, negatives. Sembla que els arbres molesten a Puigcerdà.

Fa poc criticava el fet que convertissin en biomassa els arbres de Nadal que havia regalat l’Ajuntament als veïns de la Vila i que havien estat portats del bosc de Saltèguet. Em sembla bé això de la biomassa, però em dol que la fi d’un arbre sigui aquesta i que això es promogui des d’una instància pública pagada amb els nostres diners.

Però no cal anar a Saltèguet. A la mateixa Vila hem viscut atacs més que notables als arbres. Comencem pels arbres de la plaça dels Herois que es troben coberts per terrasses i que suposo que acabaran morint-se per falta d’aigua. Encara sort que el subsòl puigcerdanès es nodreix de la capa freàtica de l’estany, que si no…

S’han tallat arbres a la baixada de Bourg-madame, a l’avinguda Doctor Piguillem, al passeig de Rigolisa, a l’avinguda Schierbeck… per no parlar dels castanys morts del passeig 10 d’abril, que actualment han estat reivindicats per l’oposició municipal. A bones hores! Algú pensa replantar-los? O desapareixeran com van desaparèixer del projecte inicial els que anaven a la plaça (duríssima) del Call?

Fa poc, em vaig assabentar que hi havia hagut protestes des de l’Ajuntament perquè algú havia lligat una pancarta anunciadora d’un partit d’hoquei a un arbre al davant de l’IES Pere Borrell. La van fer treure. Pobre arbre! Curiosament, ningú no ha dit res de la pancarta electoral socialista que encara està lligada a l’arbre. Sembla que la senyora Chacón té certes preferències botàniques.

I ara volen que un munt de nens cerdans facin una gran plantada d’arbres al nou estany de Rigolisa. Val, la idea em sembla fantàstica. Aquests arbres estanprou lluny de la civilització com per que no molestin ningú i tinguin alguna possibilitat de sobreviure.

Però jo encara recordo els que vaig plantar de petit al passeig de la Sèquia. Poc després els van arrencar per fer-hi passar la carretera. No em puc estar de pensar si aquests arbres correran un destí similar. Espero que no.

3 Comments:

At 8:10 p. m., Blogger Meister said...

M'he informat de la salvatge tallada d'arbres del camí de Rigolisa i es veu que fou per IMPERATIU LEGAL de FECSA-ENDESA, on pel costat hi passa una línia elèctrica aèria i per llei van haver de tallar els arbres. També donar una mica de llum sobre els arbres de Saltèguet: estaven malalts i se'n va fer una tala selectiva extraordinàriament ben portada pel Paco Cano, motiu pel qual des de Barcelona van rebre un premi en gestió de boscos que van anar a recollir l'Alcalde, el regidor de Medi Ambient i el Sr. Cano.

Per altra banda, jo també trobo dura la plaça del call però no crec que amb un pàrquing a sota hi tenien lloc els arbres tal com els entenem. Ja hi havia unes jardineres si mal no recordo, que alguns gamberros (trànsit-adictes) i skaters s'han encarregat de destruir.

 
At 9:56 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Tema Rigolisa: ho sé. Sé com actuen. El que no acabo d'entendre és perquè ara. Si és perquè s'ha d'urbanitzar la zona, no es podia haver previst? Parlo des d'una certa ignorància en el tema.

Tema Saltèguet: No estic d'acord. Jo no critico la tala selectiva de Saltèguet (que segur que era necessària) ni la qüestiono (en Paco Cano és un excel·lent professional). Criticava el fet que els arbres es tractessin simplement com a "brossa verda". Coi, que no són això! És una qüestió d'imatge, simplement. Clar que en altres països els cremen...

Pàrquing: En el projecte original hi havia arbres, t'ho asseguro. De fet hi havia menys murs i un terraplè lateral. De fet, era un projecte força atractiu. No sé perquè no es va tirar endavant. Però en fi, com tu dius, massa cosa no es pot fer a la plaça en si mateixa perquè hi ha un pàrquing a sota.

 
At 2:21 p. m., Blogger Meister said...

Conec l'arquitecte de la plaça i he vist els croquis originals. Era una mica més verda, però en cap cas hi havia plantat res en el sentit convencional del tema. Clar que després hi van posar més ciment perquè hi volien posar exposicions i la festa major.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home