28 d’agost 2007

Una altra Festa de l’Estany

Un altre any més i ja ha passat la Festa de l’Estany. Aquesta és, sens dubte, la festa més emblemàtica de la comarca i marca el començament del final de la temporada turística d’estiu. Com a festa més que centenària que és i de gran estima popular, sempre troba gent que hi vulgui contribuir, en major o en menor grau, al seu èxit.

I com cada any, sempre hi ha polèmica d’algun tipus. Darrerament ha estat el tema dels controls d’alcoholèmia efectuats als conductors dels tractors de les carrosses i al fet que es reparteixi alcohol des de les carrosses.

Però jo crec que ja s’ha parlat prou d’aquest tema i que les mesures que s’han aplicat ja són prou correctes. No pot ser que cada any, la notícia sigui aquesta. Enguany, però, crec que el fet més destacat ha estat el lamentable retard amb què la desfilada va sortir de l’estació i, per tant, la quantitat de temps que va haver d’esperar la gent sota un sol de justícia.

Diversos fets van propiciar aquesta situació: algun conductor que va donar positiu, problemes tècnics en alguna carrossa i el de cada any: a l’hora en què se suposa que havia de sortir la rua, poquíssimes carrosses hi eren presents.

No entenc aquesta fal·lera infantil d’haver d’acabar les carrosses el darrer dia. Se suposa que el dia de la desfilada, els participants haurien d’estar en condicions i no anar amb cara de son, però no sol ser així. No seria més normal començar un dia o dos abans a fer la carrossa i no haver de córrer en el darrer moment?

Cal tenir present dos detalls importants: primer, a moltes carrosses hi ha canalla i se’ls fa aixecar molt d’hora per tenir-los allà esperant tontament. Al final del dia, els pobres no s’aguanten. L’altre aspecte, nogensmenys important és el fet que la gent s’emprenya quan les carrosses triguen tant. A sobre, després les carrosses han de desfilar depressa i no es poden fer fotografies en condicions perquè tothom va amb la llengua fora.

És fàcil, però, posar remei a aquesta situació. Que l’Ajuntament anunciï clarament que la carrossa que no estigui a l’hora, amb un marge de temps prudencial, perd la subvenció o no pot optar a concurs. Ja veureu com tots són a l’hora assenyalada! Però com que mai ningú no posa ordre al caos, passa el que passa.

Després, per la nit, un altre cop el mateix. Només que si pel matí les carrosses van depressa, per la nit sembla que vagin a propulsió. Bé, doncs si tanta pressa tenen no cal que surtin, coi!

Un altre aspecte discutible que trobo cada any és que la Festa de l’Estany és molt engrescadora si participes en alguna carrossa, però pels que se la miren des de fora, un cop han passat les carrosses, què? Abans estava la travessa de l’estany, que ara s’ha traspassat al dissabte, però trobo que li falta alguna cosa a la festa, no sé ben bé què.

En tot cas, sembla que tenim Festa per estona i que quan un grup plega i ho deixa, en surt un altre. Mentre això passi, no hi ha perill que la festa mori. En tot cas, sí que fóra convenient d’introduir nous elements per dinamitzar-la una mica i que no sigui el mateix, any rere any.

Per cert, Festa de l’Estany i no Festa del Llac. Un llac és un terme genèric mal emprat quan es refereix a un terme toponímic (Coromines dixit). Així, és l’estany de Puigcerdà, no el llac de Puigcerdà i, per tant, és la Festa de l’Estany no la Festa del Llac (o del Lago, pronunciat amb u), com he arribat a sentir darrerament.

3 Comments:

At 8:06 a. m., Anonymous Anònim said...

Per cert... El nogensmenys que has posat per aquí enmig no hi pertoca. Sembla montillesc.

 
At 1:23 p. m., Anonymous Anònim said...

Hola, sóc un jove estudiant de 18 anys de Torrelles de Llobregat (Barcelona) i estic fent un treball sobre la festa de l'estany i m'agradaria conèixer més sobre aquesta cel·lebració. Estaries d'acord en que et preguntés quelcom sobre la vostra festa!?

Respon aquesta petició siusplau.

 
At 1:34 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Sí, et passo el meu mail:

enric@bdpcenter.com

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home