24 d’agost 2007

Quina és la notícia?

Escric aquest post abans de la Festa de l’Estany, arran d’una notícia apareguda en premsa avui, on es diu que els conductors dels tractors que porten les carrosses de la desfilada hauran de passar dos controls d’alcoholèmia.

Per aquells que no sàpiguen de què va la cosa, us posaré en antecedents. Resulta que fa uns anys, hi va haver queixes –més que raonables- pel fet que alguns conductors de tractors anaven borratxos perduts mentre conduïen pel mig del poble, en un dia on tot està ple de gent i hi ha molta canalla pertot arreu.

Es va argumentar que això era un risc molt elevat per la seguretat dels vianants i que si es fan controls d’alcoholèmia a les carreteres, també s’hauria de prohibir de veure als conductors. D’aquí es va passar a majors i alguns –massa puritans, potser- volien prohibir totalment l’alcohol a la desfilada.

Els motius a favor són clars: dóna mala imatge veure un munt de gent borratxos i no parlem dels conductors. Els motius en contra també són clars: la major part de l’alcohol va a parar al públic i la major part de la gent en fa un ús prudent. A més a més, no seria el primer cop que una carrossa s’atura davant d’un bar i els seus integrants baixen a beure, mentre tota la comitiva s’espera. Així que prohibir l’alcohol tampoc serveix de res.

Finalment es va arribar a un compromís de moderació per part dels carrossaires i també que els conductors passarien un control de alcoholèmia. Tot això em sembla bé. Ara, de vegades hi ha gent que porta les coses massa lluny. Al final, sembla que el principal motiu de dissensió és l’alcohol, quan no és així.

Cada anys hi ha una sèrie de reunions entre els carrossaires i l’Ajuntament i generalment surten problemes, perquè uns creuen que les coses cal fer-les d’una determinada manera i els altres, d’una altra. I en algun cas hi ha hagut baralles i fins i tot paraules grosses.

Una llàstima. Fins i tot s’ha arribat a “criminalitzar” algun conductor de carrossa, acusant-lo, no sempre amb fonament, d’anar trompa, quan no era així. Però sempre paguen justos per pecadors.

Una cosa que no acaben d’entendre ni els carrossaires ni l’Ajuntament és que la Festa de l’Estany, a diferència de la Festa Major o altres festes, és una festa del poble. Si no fos per la desfilada de carrosses, l’element central del dia, la Festa de l’Estany seria tan deslluïda i avorrida com la Festa de la Mare de Déu de la Sagristia: quatre actes protocolaris i uns focs d’artifici seguits de ball.

Però allò que li dóna color i sabor a la festa són, precisament, les carrosses. La festa de l’Estany és una festa popular. La gent s’organitza i fa carrosses. Es disfressen, fan coreografies i quasi sempre posen més diners de la seva butxaca que no es compensen ni de lluny amb la subvenció que dóna l’Ajuntament.

De vegades, l’Ajuntament ha pecat d’excessivament intervencionista. Crec que s’ho haurien de replantejar, perquè així només aconseguiran anar cremant any rere any la gent que hi participa desinteressadament i la festa s’acabarà morint. Això no vol dir deixar fer als carrossaires el que vulguin, però cal tenir una mica més de sensibilitat.

No sé com aniran les coses enguany, amb el nou equip de govern. Ja ho veurem. Però espero que la principal preocupació no siguin els controls d’alcoholèmia, sincerament, que cal fer-los, d’acord. Però que aquesta sigui la notícia que dóna la premsa abans de la festa em sembla penós i preocupant.