27 d’agost 2007

‘Digui, digui’ per Telefónica

No sé si us heu fixat que darrerament, cada vegada que us truquen de Telefònica, hi ha a l’altre costat de la línia una veu amb marcat accent sud-americà. Quin és el motiu? Doncs que Telefònica contracta sud-americans en origen i els connecta amb nosaltres directament, suposo que a través d’IP o algun sistema similar.

D’aquesta simpàtica manera, amb el preu que costa un operador a Espanya, poden contractar-ne quatre o més allà. Bonic mètode de tornar els favors als espanyols que han finançat durant molts anys de la seva butxaca aquest empori!

Però hi ha un petit problema. Resulta que no a tot arreu d’Espanya es parla castellà usualment. Vés per on! Uns irreductibles habitants del nord-est de la península Ibèrica es resisteixen ferotgement a l’invasor. Així que quan despenges el telèfon i dius:

- Digui?

I els continues parlant en català et diuen que, siusplau per força, parlis en castellà, que no t’entenen. Doncs mira, maco/a, no és culpa meva que Telefònica, per estalviar-se calés hagi decidit deslocalitzar el seu servei en un lloc on no parlen català. La propera vegada que contractin gent de l’Alguer, tu!

A sobre que et truquen per treure’t els diners, a sobre haurem de canviar la nostra llengua perquè no ens entenen! Cornuts i pagar el beure. Doncs que s’hi posin fulles. A mi no se m’acudiria trucar un alemany per vendre-li una enciclopèdia i a sobre entestar-me a que em parlés en català. Oi que sona ridícul?

Clar, que això no és Alemanya. A fi de comptes, Catalunya forma part de l’estat espanyol i la llengua oficial és l’espanyol. Però, vés, a Catalunya, la llengua habitual és el català i això sembla que els capitostos de Telefònica no ho acaben d’entendre. Clar, si són tots a Madrid, capital del Reino. Allà només parlen català en círculos reducidos i quan necessiten els parlamentaris catalans per aprovar els pressupostos.

Per tant, pel que a mi respecta, si em volen vendre alguna cosa, que ho facin en català o ja es poden ficar el seu producte allà on tots us esteu imaginant. I si no, que s’apuntin a un curset accelerat de la nostra bella llengua, que en tenim de molt bons.