09 de desembre 2011

Què passa amb el comerç de la Vila?

Hi ha notícies que quan te les llegeixes, la veritat, donen molt què pensar. Fa dies que circula per la premsa la notícia més aviat sorprenent que l’associació de comerciants de Puigcerdà està abocada a la seva desaparició si no es presenta cap candidatura per renovar l’actual Junta sortint.

Puc entendre que determinades associacions, que neixen al caliu d’una determinada problemàtica o necessitat es dissolguin quan aquesta passa a la història. Però una entitat del calibre de l’associació de comerciants de Puigcerdà no és un d’aquests casos. El comerç és una de les activitats econòmiques més importants i característiques de la Vila.

Imagineu-vos els carrers i places de Puigcerdà sense comerços. Tindríem un poble mig desert i carent de bona part de l’encant especial que té. Així doncs, sembla força estrany que amb la quantitat de comerços que hi ha a la Vila i les problemàtiques que s’arrosseguen des de fa molt de temps (preus, excés de serveis repetits, manca d’aparcament, problemes circulatoris, massificació els caps de setmana i desertització els dies d’entre setmana, etc), no hi hagi ningú que vulgui posar fil a l’agulla i lluitar pels seus propis interessos, no ja pels del col•lectiu.

De debò, he de reconèixer que mai no he entès el comerç puigcerdanès. Lluny de tòpics i de condemnes fàcils, obrir i mantenir un negoci a Puigcerdà avui dia no és fàcil. Als problemes a dalt exposats, cal afegir una fiscalitat elevada, una dependència massa forta de la meteorologia (sol a l’estiu, bon temps per als bolets a la tardor i neu a l’hivern i part de la primavera) i la llunyania dels grans centres de població, que fan el comerç de cap de setmana totalment dependent de la gent de fora.

Tot això i altres problemàtiques que de ben segur tothom coneix fan que resulti del tot desconcertant que l’associació de comerç tingui problemes per cobrir una simple junta, tenint en compte que d’associats en són molts.

Potser, el comerç no és aliè al desencant i al passotisme que actualment sembla regnar a la Vila i en bona part de la comarca. Només que la cosa ha passat de temes culturals, cívics i esportius a qüestions crematístiques i això ja són paraules majors…

5 Comments:

At 2:17 p. m., Blogger Meister said...

Quan passi el que ha de passar amb l'associació de comerç i els seus rectors en tornarem a parlar.

 
At 2:37 p. m., Anonymous pere Real said...

Em quedo amb les tres primeres línies del segon paràgraf:

"Puc entendre que determinades associacions, que neixen al caliu d’una determinada problemàtica o necessitat es dissolguin quan aquesta passa a la història." Sic

 
At 2:59 p. m., Blogger Meister said...

Molt agut, amic Pere. Tot i això erres en el plantejament de la situació.

 
At 1:11 a. m., Anonymous Anònim said...

pero que volem de un comerç que nomes ha mirat per ell,de cara a la galeria tots units,pero despres cada un feia el que volia,no els interesa que hagi cap associacio ,mes que tot per aixi cadascu fara el que volgui,amb els horaris,per exemple,el comerç no es el que penseu,no es lo mes merevellos de la vila,no pot ser un comerç que no rebaixa preus ni en epoca de rebaixa,mes aviat els pujan per despres baixarlos i moltes coses mes,en fi que tot acaba cuan no es fan amb el cor i lluita si no per guanyar diners

 
At 2:13 p. m., Anonymous Anònim said...

Llavors, anònim, tens una gran oportunitat de posar tu un comerç i com que ho faràs 40 vegades millor que els botiguers actuals no hauràs d´estar bloggejant en horari de treball!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home