04 de maig 2010

Una estàtua pel general?

Un seguit d'entitats culturals de Puigcerdà estem impulsant una subscripció popular per tal que es reconstrueixi l'estàtua del general Cabrinetty, alliberador de Puigcerdà el 1873 durant les guerres carlines.

Navegant l'altre dia pel web de "Viure als Pirineus", vaig llegir un comentari on algú es preguntava si valia la pena d'invertir diners en l'estàtua d'un general protagonista d'uns fets molt llunyans que, a més a més, van tenir lloc en el context d'una guerra civil.

No tinc cap dubte que la resposta és: SÍ. Però procuraré raonar-ho, perquè no es tracta de deixar-se endur per sentiments, sinó de donar una resposta racional a una qüestió plantejada des de la pura racionalitat.

1. En primer lloc, no es tracta de crear res ex nihilo: l'estàtua ja existia i va ser bàrbarament dinamitada per uns individus que no van tenir cap escrúpol en destruir bona part del patrimoni de la vila de Puigcerdà i de tot el país, de fet.

2. En Cabrinetty, tot i ser un militar, representava el bàndol liberal, el bàndol progressista d'una Espanya que es debatia entre la rància tradició i la modernitat.

3. En Cabrinetty va ser rebut com un heroi per la població puigcerdanesa, que sentia veritable devoció per ell. Només el pas dels anys i el silenci han debilitat aquest vincle. En una època en què tothom parla de recuperar la memòria històrica, crec que és de justícia posar al general al seu lloc.

4. La Vila es troba necessitada de símbols unitaris. En Cabrinetty podria ser-ne un, donat que no suscita cap rebuig significatiu entre la població, ans al contrari.

5. En Cabrinetty també és símbol d'una feina ben feta, d'una època en què la població de la Vila es va unir com un sol home per tal de defensar-se dels atacs dels carlins que, cas d'haver entrat a la població, haurien causat segurament actes poc agradables de recordar.

6. Puigcerdà es troba mancat d'elements arquitectònics i urbanístics destacats. A part dels pocs llocs típics de la Vila, no abunden els elements ornamentals i l'estàtua seria, sense cap mena de dubte, un element molt representatiu en aquest sentit.

7. I perquè cal ser agraïts.

Crec que són motius suficients com per restaurar l'estàtua. D'altra banda, els diners es recaptaran mitjançant una qüestació popular, com es va fer amb l'estàtua original, així que qui cregui que no ha de contribuir-hi, que no ho faci, no està obligat a fer-ho.