01 de juny 2009

La Toscana pirinenca

He llegit amb força sopresa la columna del periodista Miquel Spa a Regió 7 "A tocar del nou Puigcercà" (suposo que vol dir Puigcerdà) elogiant la reforma urbanística de les places de la Vila i comparant els resultats amb la preciosa vila italiana de Lucca.

El Sr. Spa, periodista afí al règim (puigcerdanès) m'ha alegrat el dia, perquè m'ha fet riure moltíssim. Sense menystenir Puigcerdà, que té elements molt interessants i d'altres que no canviaria per res del món, però home, comparar-ho amb Lucca per la reforma de les places, s'han de tenir nassos! O tenir un concepte una mica estrany d'aquesta preciosa ciutat de la Toscana, la qual disposa d'una meravellosa plaça de l'Amfietatre, entre d'altres coses.

Per cert, que l'esmentada plaça de Lucca és això: una plaça circular amb una presència escassa de terrasses i molt espai lliure, cosa que no té res a veure amb allò que esdevindràn les places dels Herois i de Santa Maria, ocupades bàsicament per terrasses i per mobiliari urbà. Sembla ser que el buit terroritza l'actual equip municipal.

Deixant Lucca, li recomano al Sr. Spa que passegi una mica més per Puigcerdà i que escolti els comentaris que fan els seus vilatans sobre les places en qüestió. Dubto que n'escolti gaires de positius o de laudatoris.

Bàsicament, d'allò que es queixa la gent és de:

- S'han canviat els cotxes per terrasses i per mobiliaria urbà, per la qual cosa, les places acabaran més petites que abans. On es faran els actes festius? Per on passaran les carrosses de la Festa de l'Estany? Aquestes preguntes jo les sento sovint i no passejo gaire.

- Massa pedra i massa ciment. A l'hivern serà molt freda i a l'estiu -com deia una senyora- podrem baixar a fer el dinar directament al carrer, tot això que ens estalviarem de calefacció.

- On seran els arbres per la gent gran o per aquells que vulguin asseure-s'hi a passar l'estona? Perquè els arbres plantats en aquests engendres de formigó no creixeran gaire ni donaran gaire ombra.

En fi, que l'actual alcalde de Puigcerdà passarà a la història, certament. És clar que potser no serà per allò que ell es pensa. I mentrestant, alguns alcaldes de la comarca s'estan fregant les mans (en puc donar fe) perquè veuen com conforme la gent fuig de Puigcerdà, llurs municipis en sortiran beneficiats.

10 Comments:

At 5:23 p. m., Anonymous jordi said...

Òndia que anem forts, aquest dematí he llegit el mateix article i l'he trobat vergonyós. També es publicava la noticia d'un congres de periodistes a Cerdanya, potser que el Sr. Spa n'aprengui una mica a fer de periodista que de l'ajuntament de Puigcerdà no en traurà res de res.

 
At 7:09 p. m., Blogger jordi cerdanya said...

Molt correcte l'article, pero discrepo en una cosa, la plaça de l'amfiteatre de Lucca a la Toscana, si que està plena de terrasses, potsere no tantes com les que es posaran a Puigcerdà, pero deu ni do. Una altra cosa sense importància, la de Lucca és ovalada ja que està feta als limits d'un amfiteatre romà.

 
At 10:15 p. m., Blogger Juan Amaro said...

Enric, este comentario te situa irremediablemente en la lista negra del Sr Planella. Con este comentario tuyo estás certificando que la opsición te ha influenciado, que tu único propósito es desgastar el impoluto gobierno municipal y poner palos a la rueda. Resumiendo: que eres un mal vecino y que te quejas por todo hombre, que te pareces a un inmigrante que también critica y mucho al ayuntamiento, al final me voy a creer que algunos comienzan a decir sin miedo aquello que ven, piensan y sienten. Muy acertado tu artículo Enric, lo malo es que en la fiesta del lago algunos de tus presagios se cumplirán al pié de la letra.

 
At 9:45 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Jordi Cerdanya, certament la plaça de Lucca és més aviat ovalada, però encara que hi ha força terrasses que ocupen tot el seu perímetre exterior, queda un cert espai interior prou ampli, que és el que em referia. Ara, potser les coses han canviat darrerament i les terrasses ho han acabat envaint tot, no ho sé :)

 
At 7:00 p. m., Blogger Joana said...

A mi no se m'hagués acudit mai comparar Lucca amb Puigcerdà, però tot són punts de vista. He hagut de buscar les fotos de l'estiu passat de Lucca perquè m'ha fet dubtar i tot. Ara, ben mirat, pren l'article pel cantó positiu, de La Toscana tothom en parla com d'un conte de fades!

 
At 7:05 p. m., Blogger Meister said...

Potser que convertim Puigcerdà en un gran SPA pels de fora, no?

 
At 10:43 a. m., Anonymous jordi said...

Meister, cada dia m'agrades mes. Per cert, tens el bloc una mica aturat.

 
At 1:39 p. m., Anonymous Manel Figuera said...

Hi ha periodistes i periodistes, diaris i diaris, viles i viles... Ric amb la comparació de Lucca amb PuigcerdÀ, però en una cosa guanyem els toscans: que tenim un campanar sense església.

 
At 12:01 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

A veure, voldria deixar clar que aquest post no pretén atacar ni personalment ni professionalment el Sr. Spa. Cadascú és lliure d'exposar la seva opinió en públic i en privat. Simplement, m'ha sorprès el grau d'esbiaixament respecte de l'opinió general expressada a la notícia. Res més.

 
At 1:27 p. m., Blogger JOAN FABRA said...

Toscanas a part, penso que la plaça sense cotxes a millorat i molt. Que encara podria estar més aprofitada? segur...pero el pas donat a sigut molt bó.
Salutacions.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home