07 de maig 2009

Més debat sobre la Vegueria de l'Alt Pirineu

He pogut constatar que el debat de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran continuen força vius encara. Això malgrat la falta de debat oficial entre les institucions i el poble, cosa que lamento profundament. Crec que una de les coses que caldria fer és consultar al poble, com a mínim, per conèixer el seu parer.

El meu, a títol personal, és a favor de la vegueria de l'Alt Pirineu. Preferiria que la Val d'Aran hi fos també, però entenc que això ho han de decidir ells, ja que tenen una administració pròpia fruit del reconeixement del fet diferencial occità, de caràcter històric i lingüístic.

Pel que fa a la resta de comarques: Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Cerdanya crec que formen una certa unitat cultural, geogràfic, paisatgístic i econòmic que fa que les nostres similituds i problemes comuns siguin molt més forts que les nostres diferències.

Quan parlava de la llei de Cerdanya en altres posts, no volia posar en qüestió aquest fet i lamento i si no m'he expressat amb prou claredat. No entraré ara a exposar aquí els trets diferencials de la Cerdanya, que els té i són ben palpables per a qualsevol cerdà o per a qualsevol que es miri la nostra realitat amb un mínim de rigor.

Simplement lamentava dos fets: que si finalment la vegueria no s'estableix, la Cerdanya continuarà partida provincialment i això caldria resoldre-ho d'una vegada per totes; i d'altra banda, que lamentava que se'ns hagués menyspreat formalment la proposició de llei d'una manera tan poc democràtica.

Potser la solució sigui la vegueria, dotada d'un marc legislatiu especial i llavors no caldria una llei específica per la Cerdanya, però us puc assegurar per aquells que no sou de Cerdanya, que tenim una sèrie de problemes administratius importants degut al fet d'estar partits en vàries administracions.

Una altra qüestió són certes crítiques rebudes des de Lleida ciutat o des del mateix territori. Aquestes crítiques bàsicament vénen a dir que la vegueria de l'Alt Pirineu serà la més pobra de totes les que es creïn i que no té viabilitat econòmica. Uns escombren cap a Lleida i altres cap a Manresa, potser. Fins i tot, algun cap a Girona.

Però jo crec que això s'ha de decidir des del territori. Esperem que sigui per tal que la vegueria pugui tirar endavant, precisament perquè tenim problemes comuns als quals caldria donar resposta comuna, però també hem de ser demòcrates i respectar el fet que algun territori no vulgui formar-hi part.

2 Comments:

At 6:34 p. m., Blogger Rafel said...

Opino que ha d'haver vegueria de l'Alt Pirineu on hi sigui inclosa la Cerdanya. Alhora cal que desapareguin les províncies que en el cas de la Cerdanya fan més mal que bé. Així es guanyaria una nova administració més forta i més propera i, ben segur, hi hauria els recursos adequats per donar-li viabilitat.
Ah! i no oblidem que amb l'Alta Cerdanya cada cop s'ha de fer més treball en comú encara que pesi molt la frontera, ja va sent hora d'esborrar ratlles i aquesta la primera.

Salut i Cerdanya

 
At 4:34 p. m., Anonymous Manel Figuera said...

Sempre he estat a favor de les vegueries i, per descomptat, de la de l'Alt Pirineu, al marge que la Val d'Aran en formi part i que Puigcerdà no en sigui la capital. Però això sí: que es facin bé. Les províncies han de desaparèixer i les vegueries han de tenir la mateixa representativitat política al Govern de Catalunya, al Parlament i al Govern d'Espanya. L'Alt Pirineu només tindria uns 65.000 h., el valor del territori s'hauria de tenir molt en compte. La meva pregunta és: entendria no ja Espanya, sinó la mateixa Catalunya estricta (la de les quatre províncies), aquest valor territorial? Fem memòria i remuntem-nos a les eleccions del Parlament de Catalunya del 1999 i del 2003. Per a mi, si aquest valor territorials i representatiu no es té en compte, estem parlant no només de la "vegueria dels pobres", sinó que estem impartint una mala classe de geografia.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home