22 de maig 2009

Paisatge urbà

Els darrers dies he aprofitat la bonança meteorològica per voltar una mica per la Vila en sortir de la feina. He visitat el parc de l'estany del Torniquet que, a poc a poc, es va convertint en un lloc més o menys visitat per la gent, tant pels puigcerdanesos que s'hi acosten molts cops corrent i fent exercici, com pels francesos d'Ur, que el tenen a tocar.

Evidentment, ni rastre dels iaios que havien de fer servir els aparells gimnàstics externs que s'hi han instal•lat per tot el parc, que en canvi són utilitzats pels soferts corredors per fer estiraments o pels nens, per a jugar.

El sòl que envolta l'estany és massa dur i incòmode i els bancs són massa cantelluts, però suposo que l'indret anirà millorant amb el pas del temps. Els arbres aniran creixent i expero que algun dels disbarats que s'hi han fet s'acabaran corregint.

A fi de comptes, la vista és espectacular i l'indret és molt acollidor. L'única cosa que fa una mica malbé la vista són els enormes dipòsits de gas, però en fi, no es pot tenir tot i aquests ja hi eren abans de fer el parc.

L'estany ja ha estat descobert per les libèl•lules i per les papallones i s'hi ha establert un nou biòtop per aquests animalons com aquell qui no vol la cosa. Suposo que la majoria de la gent només veurà els mosquits, però de tot hi ha d'haver.

El trist és que per poder estar en un lloc agradable a la Vila, cada cop hem d'anar més lluny. El centre s'està tornant inhabitable. La plaça dels Herois sembla una mena de Lego gegant, ple de peces surrealistes -i caríssimes- que duraran el temps que duraran. I això que encara nohan posat les terrasses!

Les xurreries semblen el tub de ventilació d'un transatlàntic, els recipients on aniran els arbres, a part de costar un ull de la cara cadascun, són lletjos amb ganes i posar un àrea infantil al bell mig d'una plaça duríssima tampoc sembla cap bona idea.

I això només és el començament. Encara resta per desfigurar la plaça Cabrinetty, la plaça de l'Ajuntament i el passeig 10 d'Abril. Temps al temps, que tot arribarà.

6 Comments:

At 6:15 p. m., Blogger August said...

On és exactament? Passem a prop en bici venint d'Enveig o La Tor, i no l'he vist mai. Com que som de Bellver, ens ha passat per alt. Pel que expliquis és un bon punt de repòs i estiraments, on retrobar l'alè i gaudir de "certa" tranquil·litat...
Salut i Cerdanya

 
At 6:26 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Al final del camí d'Ur, més enllà de Rigolisa.

 
At 8:14 p. m., Blogger Joana said...

Benvinguts al món de les places dures!!! Pensa que ho fan pensant en els pares i mares, que així els nens no s'embruten tant amb la pols i fang del terra i que a l'estiu us estalviareu el gas per fer el menjar

 
At 1:01 a. m., Anonymous un tiu amb paciència said...

Segueixo diariament aquest bloc i abans de tot, felicita a l'autor per aportar opinions de la comarca i de la capita.

Ara bé, en aquest cas, discrepo totalment amb els comentaris de les places.

Primer de tot, corretgir el nom de "plaça" que rebia la plaça del campana i la dels herois, i que encara reben la cabrinety i la de l'ajuntament.

Cal dir que no són ni eren places, eren i són PARQUINGS! Per tant, qualsevol millora mínima ajudarà a contribuir realment a aprofitar tal espai com a places i no com a places d'estacionament.

Ah! i si algu té algun dubte de com acabarà la plaça, enrecordeu-vos que van estar molt temps exposades per tal que la gent pogués aportar el seu gra de sorra.

Ai, però perdoneu! no me'n recordava que estem en un poble que es tracta en criticar-ho tot i si es pot, arreventar l'ajuntament. Tot i això, no em quadra que hi hagi m'ajuria absuluta... serà perquè el poble ho ha volut...no?

Segon, un quan es fa una casa que és molt i molt bonica, oi que no es jutja quan encara s'està realitzant l'estructura de l'edifici amb els forjats? Ningú diu: quina casa més lletja... quina estrutura... la casa serà maca quan estigui acabada.

Doncs demano que la plaça es jutji (si fa falta amb crítiques)una vegada estigui acabada. Sembla que la gent tingui "tics" a criticar...

Tercer, cal tenir paciència. Qui encara pensi que les places (parquins, perdoneu) estaven millor anteriorment... que assisteixi a una classe d'apendre a com tenir sentit comú.

Res més! Segur que el Gasio, Pinyeira i Valiente, ho farien explendit... segur, segur... segur que ho farien tant bé... aioiiiiiii

Paciència, que és la mare de la ciència!!!

 
At 12:45 p. m., Anonymous nen no enredis said...

Senyor amb paciència (benvolgut Sr. Regidor Guinot), com moltes altres vegades ningú a parlat d'altres opcions polítiques i son persones com vostè els que intenten transformar qualsevol comentari en un atac polític.
D'altra banda , li recordaré que es van proposar canvis per fer mes habitables les noves places i pràcticament les van rebutjar totes.
A mes, nomes faltaria que no es podes criticar, el contrari es una manca de llibertat d'expressió. Per cert ja posats a parlar, perquè no diu res dels 115.000 euros (mes de 19 milions de pesetes) de despeses extres que ja porten les obres y els 2 mesos de retard.

 
At 9:22 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

No em fico en política de partits i crec que ja ho he demostrat sobradament aquests darrers tres anys, per tant crec que puc parlar clarament sense ser titllat de tal o qual partit (tot i que de vegades semblen sectes, perquè no admeten la més mínima crítica, ni que sigui constructiva).

Més coses: accepto posts anònims, perquè em temo que si els esborrés, no n'hi hauria cap. La gent té por a posar el seu nom. Potser que entre tots us pregunteu per què. Jo no m'hi compto perquè SEMPRE he signat amb el meu nom.

Una altra cosa: si us plau, procureu escriure amb un mínim de respecte a l'ortografia. Avui dia hi ha correctors automàtics magnífics.

Pel que fa al contingut del post del Sr. "un tiu amb paciència", bé, veig que vostè aplica el mètode "Madre Abadessa": felicita l'autor per passar a esventrar-lo ritualment a continuació :)

Bromes a part, és cert que les places eren pàrquings. Això no ho dubta ningú. Si realment s'hagués llegit algun dels meus posts amb anterioritat sabria que això sempre ho he criticat i sempre hi he estat a favor de tancar als cotxes les places dels Herois, Cabrinetty i Santa Maria.

Una altra cosa és allò que s'ha fet amb elles. És cert que han estat a exposició pública. Fins i tot va haver-hi un simpàtic referèndum on podíem escollir entre l'opció que havia trïat ja l'Ajuntament i una opció -diguem-ho diplomàticament- "de disseny".

El problema és que aquest tema urbanístic s'ha barrejat amb un altre tema urbanístic també força important, que és el tema dels aparcaments.

Bé, jo crec que la cosa és molt simple i tothom ho pot entendre: si abans de treure les places d'aparcament (de pagament, per cert) del centre de la Vila, Puigcerdà estava supercongestionat i tenia problemes seriosos d'aparcament, imagineu-vos ara després d'haver-les tret. A sobre, la zona blava ha ocupat antigues places gratuïtes.

Jo diria que l'actual Ajuntament -el poble, de fet- té un problema greu i més van que entre tots posem fil a l'agulla o tots hi sortirem perdent.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home