25 de juliol 2008

Andorra demana

Sempre m'ha sorprès força la capacitat que tenen els andorrans per destrossar el seu país en nom del progrès i dels diners. Només cal veure con es carreguen la muntanya per edificar o l'oposició que hi va haver a la conservació de la vall del Madriu. però no contents amb fer malbé el seu petit país, ara volen que nosaltres fem el mateix amb el nostre per a benefici seu.

El govern andorrà ha demanat insistentment al govern de francès la millora de l'eix viari entre Foix i Bourg-madame i al govern espanyol, el desdoblament de l'eix viari entre Berga i Puigcerdà.

No tinc res en contra que es millorin les carreteres, però no a qualsevol preu. En primer lloc, desdoblar el túnel del Cadí representaria fer un altre túnel en un parc natural ja prou malmès. D'altra banda, la "millora" de les comunicacions entre el túnel del Pimorent i Bourg-madame representaria la destrucció de facto de la vall del Querol.

La vall del Querol és un paratge natural extraordinari, amenaçat pertot arreu. Hi ha una pedrera en actiu que s'ha carregat un bon tros de muntanya. La imminent connexió de les pistes d'esquí de Portè amb Andorra representarà més remuntadors i, el pitjor: més hotels, més casetes i més destrucció d'un medi natural excepcional.

Si a tot això li afegim un desdoblament de la carretera en una vall molt estreta, què en serà de la vall del Querol? Només el record, em temo. No perdem de vista que la vall ja va sofrir el desviament de part de l'aigua del Querol cap a l'Aude a començament del segle XX, amb les conseqüències ecològiques que això ha comportat.

Però això no sembla preocupar gaire als andorrans, acostumats a fer i desfer com si qualsevol cosa fos permesa. Espero que aquestes "millores" no es duguin a terme mai o, en el pitjor dels casos, siguin respectuoses amb el medi natural. Però molt em temo que no deixa de ser una bona intenció i que "poderoso caballero es don dinero".

En qualsevol cas, pensa la Cerdanya reaccionar davant d'això o s'ho miraran com fan habitualment? Ja els està bé que a poc a poc tot allò que fa de la comarca un paratge natural envejable sigui destruït? Pa per avui, gana per demà?

1 Comments:

At 4:11 p. m., Blogger Salvador said...

Tranquil home, que ara el nostre cap de Govern ha demanat durant la visita a la Fira de Saragossa que l'AVE arribi a la Seu d'Urgell que "guanyarem en respecte al medi ambient al Pirineu català"
http://www.diariandorra.ad/noticies/view.php?ID=7847

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home